20. apr
TILFELDIG: Utvalget i Holdbart-butikkene er basert på hva leverandørene og produsentene til enhver tid. Foto: Kjell Brustad
 
Årlig kaster vi et matvareberg
LEDER. Hvert år kaster vi i underkant av 300.000 tonn med mat.

Publisert: 04.aug.2017 21:26
Oppdatert: 04.aug.2017 21:26

Om lag 80 tonn av dette kastes av produsentene og leverandørene til matvarebransjen, mens vi forbrukere har ansvaret for at det kastes 217.000 tonn med mat. Det er 25 prosent av all maten vi kjøper.

Tallene er hentet fra matvett.no"="" target="_blank">matvett.no"="" target="_blank">matvett.no" target="_blank">matvett.no, matvarebransjens eget nettsted og prosjekt for å redusere mat-svin og kasting av mat som kan spises. Er du på jakt etter tips og råd kan du finne mange av dem på denne nettsiden.

Å kaste mat er ikke bærekraftig. Skal vi begrense klimaendringene må vi gjøre noe med matproduksjonen vår. 

Av etiske årsaker bør vi heller ikke kaste mat. Om det ikke er en direkte kobling mellom det som ligger i din søppelpose og den pågående sultkatastrofen som pågår i flere afrikanske land og deler av den arabiske halvøya, så føles det feil at vi fyller opp søppelposer med mat, mens FN slår alarm om den største humanitære katastrofen verden har sett siden 1945. Faller disse argumentene på steingrunn, kan vi også minne om at det er lite lønnsomt å kaste mat.

Enkelte forsøker nå å gjøre noe med problemet. Noen har også funnet ut at man kan tjene gode penger på å bidra til at svinnet reduseres. EUB kunne onsdag fortelle at Holtbart.no skal åpne butikk på Jessheim. Konseptet deres er å selge varer som snart går ut på dato, eller som har passert «best før»-merkingen. Mat som i stor grad ville blitt kastet.

Deler av matvare- og serveringsbransjen, inkludert flere hoteller, har som mål å redusere matsvinnet med 20 prosent innen 2020. Kanskje kan det være en inspirasjon til oss «vanlige» forbrukere. Vi kan fint kutte vårt eget svinn med minst 20 prosent, uten at det krever all verdens innsats. Det er viktig at bransjen går foran, men de som kaster mest mat er deg og meg. Ikke alle de 217.000 tonnene vi kaster egner seg som menneskemat, men altfor mye som havner i søppeldunken, har ikke noe der å gjøre.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no