27. jun
 
Ærlighet varer lengst

Publisert: 09.sep.2017 18:00
Oppdatert: 09.sep.2017 17:26

Det virket som mitt innlegg om kampen om urettferdighet traff litt i samvittigheten til Frps Arne Körner Haugen, og det forstår jeg godt. Ser at han referer til skuespill, men jeg kan forsikre Arne Körner Haugen og alle i Frp om at dette er reelle historier fra virkeligheten.

Arne Körner Haugen, savner at jeg skriver om eiendomsskatt. Og det kan jeg godt gjøre. For nei, vi tror ikke kommunens innbyggere er dumme. Derfor har vi vært dønn ærlige og sagt at om vi skal bygge barnehager, skoler, sykehjemsplasser og ha rent vann og kloakkløsninger til alle innbyggerne og samtidig gi gode tjenester, ja, så ser vi at det er mulig det vil komme en eiendomsskatt der fremme i tid. Akkurat nå ligger den inne i 2019, men må vi ikke innføre den da, så er det jo supert.

Å få innført eiendomsskatt er ikke noe vi jobber for, tvert imot. Det er nedsatt et finansutvalg som skal se på dette og muligens finner vi løsninger. Men vi er ærlig med innbyggerne, selv om det selvsagt frister å være populistiske i et valgår.

Når vi snakker om teater, så husker jeg i fødebyen min Bergen, da daværende finansbyråd Liv Røssland (Frp) og ordfører Trude Drevland (H) var med da Petter Batta i Huseiernes Landsforbund inviterte til begravelse av eiendomsskatten på Hotell Norge i 2012. Med gravstøtte og hele pakken. Men kort tid etter måtte de gjeninnføre den, og ikke bare det, den ble mye større. For da de fikk noe de kalte «en utfordring på 470 millioner kroner» begynte det å se mørkt ut for skoler, sykehjem og barnehager. Både svakere skatteinngang, redusert utbytte fra BKK, økte pensjonsutgifter og større utgifter til renter og avdrag bidro til pengeknipen. Sånn vil ikke jeg lede velgerne bak lyset. Glad er jeg for at de tapte valget i 2015 til Ap, som var ærlige med innbyggerne. Ærlighet kommer man lengst med, har jeg lært av min mor.

Husker jo også da Frp sto fram og skulle fjerne bompengene før sist stortingsvalg, aldri før i historien har man tatt inn så mye bompenger som det denne regjeringen har gjort.

Har ikke hørt så mye om bompenger fra Frp i dette valget, og det forstår jeg jo, ikke så mye tillit å hente der. Men nå bruker Frp dette populistiske eiendomsskatt-kortet som bergenserne lot seg lure av for noen år tilbake, i den sentrale valgkampen. I fjor fikk kommunene med eiendomsskatt inn 12,3 milliarder kroner og partileder Siv Jensen nekter på at kommunene vil bli kompensert for dette. Da blir det vel slik at skattekuttene kun kan dekkes inn ved økt brukerbetaling i for eksempel SFO, eller ved økte egenandeler for hjemmetjenester. Alternativet er at velferdstilbudet i seg selv blir dårligere.

Slik er det også med skatteletten til de rikeste som denne regjeringen har gitt i denne perioden. Det er det pendlere som har fått mindre pendlerfradrag, barnefamiliene som har fått økte barnehagepriser, uføre som har fått kutt i barnetillegget, arbeidsledige som har mistet feriepengene og mennesker med nedsatt funksjonsevne som betaler for. Tar fra de svakeste og gir de til de sterkeste.

Samtidig har avgiftene i denne stortingsperioden økt med netto nær 4 milliarder kroner, og av dette har ulike forbruksavgifter økt med om lag 8,8 milliarder kroner (noen engangsavgifter er reduserte). Elektrisitetsavgiften er for eksempel hevet fire ganger med i alt 3,5 øre pr. kilowattime og i tillegg kommer det moms oppå denne. Flere har nok fått opp mot tusen kroner i økt strømpris på grunn av dette. Avgift på diesel ble for i år økt med 35 øre og bensin 15 øre, og her kommer moms oppå dette, samtidig som også skattefritaket for tjenestereiser ble redusert. De grepene som regjeringen har gjort for pensjonistene, er å gi mer til de som har mest og ta fra dem som har minst. Slår vi sammen realveksten etter skatt har alle pensjonister tapt kjøpekraft i 2015 og 2016. Arbeiderpartiet vil ikke ta fra pensjonistene våre som bygget landet, tvert imot. Vi vil gi mer, og i tillegg gi pensjonsslippen på papir til de som ønsker det.

Og nei, jeg hater ikke Tesla-eiere, tvert imot. Digger at de velger elbil, og har faktisk vurdert å kjøpe meg en selv.

Men jeg hater urettferdighet, og derfor velger jeg skole, helse og velferd foran skattekutt til de som har mest fra før.

Derfor stemmer jeg Arbeiderpartiet. Godt valg!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no