19. aug
 
Arbeidernes kamp- og festdag

Publisert: 29.apr.2019 09:00
Oppdatert: 26.apr.2019 20:44

Det startet i mange land, blant andre i Norge i 1890.

1. mai ble feiret for første gang som arbeidernes internasjonale kamp- og festdag, med med demonstrasjonstog i blant annet Kristiania. I tillegg ble det holdt møter og festligheter i blant annet Skien og på Hønefoss. Både sosialistiske grupper og arbeiderforeninger knyttet til Venstre deltok. Noen steder utsatte en dagen til helgedagene 3. og 4. mai for å unngå å komme i konflikt med arbeidsgiverne, forteller lokalhistoriewiki.no: «Forslaget om å innføre denne dagen kom fra fagorganiserte i USA under den internasjonale arbeiderkongressen i Paris i 1889, og tradisjonen ble forholdsvis raskt tatt opp over hele verden.»

I dag markeres 1. mai som arbeidernes internasjonale kampdag, altså ikke som «arbeidets dag» med lauvraking i hagen – som høyresida gjerne utvanner det til. Har dagen noen berettigelse i dag? I dag har jo de aller fleste i Norge det veldig bra. Vi liker å kalle oss sjøl et «velferdssamfunn». Har da det å markere 1. mai blitt en gammel sedvane, uten noe videre innhold?

Jeg mener ikke dét. Det er riktig at Norge er et velferdssamfunn, og at de fleste i Norge har det svært bra. Men nettopp ordene «de fleste i Norge» sier at dette ikke gjelder alle. At noen faller utenfor.

Et slagord for arbeiderbevegelsen har vært at den vil kjempe for «ei lønn å leve av og ei arbeidstid til å leve med». Dét har ikke alle i Norge – heller ikke i dag. «Sosial dumping» har blitt et allment kjent begrep. «Med sosial dumping menes særlig at utenlandske arbeidstakere som utfører arbeid i Norge får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere. Begrepet er altså ikke begrenset til spørsmål om lavere lønn for samme type arbeid,» skriver Arbeidstilsynet på internettstedet sitt.

Men òg andre tema burde være svært aktuelle på 1. mai – jeg nevner i fleng:

  • Arbeidstakernes lovfestete rettigheter overfor arbeidsgiverne.
  • Ikke alle arbeidsgivere tillater ansatte å organisere seg i fagforening. Alle må få organisere seg, og flere bør gjør det.
  • Forby null-timers-kontrakter.
  • «Stopp velferdsprofitørene».
  • «Tett hullene i AFP – stans pensjonsranet i offentlig sektor».
  • «Anerkjenn Palestina».
  • Ta hjem de norske IS-barna som i dag lider i flyktningleire: De har ikke valgt sin skjebne.
  • Solidaritet med, og hjelp til, mennesker som ikke har det bra i andre verdensdeler.

Og i Jessheim markerer vi arbeiderbevegelsens internasjonale kamp- og festdag med 1. mai-frokost og med festsammenkomst på Herredshuset på kvelden. Som fra opprettelsen av dagen er det LO som først og fremst står for festen, der SV-leder Audun Lysbakken i år blir hovedtaleren.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no