23. jul
P-PROBLEMER: Hvor skal folk parkere i Sundet, spør Hanne Tærud Strømberg. Bildet er fra parkeringsplassen på Rubis. Foto: Roger Aarli-Grøndalen
 
Bakvendtland?
FORKANT: Eidsvoll trenger å ligge i forkant, ikke løpe etter utbyggerne.

Publisert: 29.sep.2017 13:00
Oppdatert: 29.sep.2017 11:49

I Nittedal tar politikere og administrasjon et grep med hensyn til utbygging. De lager planer også blir utbyggere invitert inn. Det samme gjøres på Årnes, hvor Snøhetta er hyret inn for å lage en god «byplan». Her på Eidsvoll må vi lære, se til Jessheim, hvor man nå forstår at det er nødvendig med et byplankontor. Dette for å være i forkant, ikke måtte løpe etter utbyggere.

Eksisterende innbyggere bør bli invitert på forhånd og ikke bli presentert for planer laget av utbyggere. Hvordan ønsker eksisterende beboere at et sentrum skal være? Hvem skal bo her? Hva er gode bomiljøer? Hvordan tar vi vare på eksisterende beboere med hensyn til utsikt, natur og ikke minst friområder for barn.

I Eidsvoll gjør man motsatt, invitere utbyggere inn for å lage sine planer, sågar salgsprospekt før planene er på kartet.

Dette blir selvfølgelig helt feil og det bærer fremtidsutsiktene for Sundet og preg av.

Det er ifølge Olav Resaland (Ap), leder i hovedutvalget for næring, plan og miljø, planlagt 1200 nye boliger i Sundet og nærmeste omland.

Vi har en vei gjennom Sundet og den er svært trafikkert allerede. Trang og kronglete når du møter en buss. Veien er svært tettpakket på ettermiddagen. Vi har ingen mulighet til avlastningsveier, grunnet vann på alle sider.

Parkering i Sundet er vanskelig allerede i dag. Hvordan løse dette?

Skjoldnestangen er visstnok solgt (til hvilken pris?), ingen parkering her over tid.

Nye bygg i sentrum kan ikke grave seg ned til parkering grunnet Vorma. «Graver man seg ned får man Vorma i fanget», som en god kollega så godt beskrev det.

Den kommunale parkeringen ved gamle Rubis er solgt (til hvilken pris?), branntomten ved polet som brukes til parkering skal bebygges, den kommunale parkeringsplassen ved Skibladnersvingen vil bli brukt som ekstraparkering og gjesteparkering for beboere der. Parkeringen ved banken vil bli brukt av nye beboere der.

Kjøpesenter som kan ta imot nye kunder blir derfor et «luftslott», dessverre.

Dette blir et kaos og Sundet vil ikke overleve med hensyn til detaljhandel, nei.

Vi får en travel smal «rundkjøring» midt i sentrum og for få parkeringsplasser.

Resaland drømmer om en underjordisk garasje fra rådhuset mot Vilberg. Hvem skal betale for det? Det blir ikke realisert, hvis man ikke nå krever innskudd fra utbyggere. Det tror jeg ikke det er politisk mot til å gjøre.

Jeg vil derfor foreslå færre, men større boenheter og lavere bygg. Dette tjener utbyggere mindre på, men det vil være den eneste løsningen for sentrum. Denne type bebyggelse vil tiltrekke seg kjøpesterke grupper som Sundet så sårt trenger.

Ja, vi vil nok bruke bil, elbil og hydrogendrevet bil tar like mye plass i gatebildet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no