15. sep
MELLOMSTOR. Forskning viser at mellomstore barnehager er best, skriver Harald Weider.
 
Barna blir beviselig taperne
LESERBREV. I Ullensaker møter rådmannens innstilling om å slå sammen kommunale barnehager til færre, store barnehager sterk kritikk fra mange hold, især fra dem som bryr seg om barna.

Publisert: 30.apr.2017 06:00
Oppdatert: 28.apr.2017 14:41

Men hva sier egentlig forskningen om størrelse og kvalitet? Alle parter ønsker vel et opplyst vedtak i saken – til barnas beste?

Nyere norsk og internasjonal forskning (fra blant andre IRIS og FAFO) peker på mellomstore barnehager som de klare vinnerne når det gjelder kvalitet. Dette er barnehager med pluss/minus 60 barn. Disse er best fordi de både er små nok til å ivareta trygge og forutsigbare rammer for barna, og samtidig store nok til å ivareta et faglig utviklende arbeidsmiljø for de ansatte. Dersom vi vil stole på forskning og vitenskap, er det altså ikke vanskelig å vite hvordan barnehagene bør organiseres.

Men hva med erfaringene våre fra Ullensaker? Tall og statistikk som indikerer kvalitet i barnehager er heldigvis offentlig tilgjengelig på barnehagefakta.no. Her kan vi lese at de kommunale (mellomstore!) barnehagene skårer godt over gjennomsnittet på alle områder, herunder antallet barn per voksen og utdanningsnivået hos de ansatte. Og hvor store er disse barnehagene? I snitt 55 barn pr. barnehage – og tallene spriker lite. Barna ivaretas godt. Takk og pris.

Vi finner imidlertid fem virkelig store barnehager i Ullensaker, med mer enn 100 barn i hver. Disse er riktignok ikke kommunale. Ifølge barnehagefakta.no skårer disse dessverre, med svært få unntak på enkeltområder, godt under gjennomsnittet. De kjedelige fakta er at ingen av disse gigantene klarer å oppfylle kvalitetskravene i den lovpålagte pedagognormen, men drives på dispensasjon fra kommunen.

Argumentet for sammenslåing til kommunale kjempebarnehager er økonomi, og selvsagt skal skattebetalernes penger brukes best mulig. Det tror jeg alle er enige om. Men grep for å sikre dette er allerede tatt, og tallene er ikke lenger røde, slik de var i 2015. Argumentets grunnlag er altså borte, men det sies det lite om.

Forskningen er klar. Kommunens egen erfaring er klar. Og vi er svært mange som håper og tror vedtaket 9. mai havner på det eneste fornuftige, nemlig fortsatt drift i de syv gode, kommunale barnehagene – med den størrelsen de har i dag.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no