18. jul
 
Behov for mer kontrollert vekst
I sitt leserinnlegg spør Venstres Leidal opposisjonspartiene i Ullensaker om hvordan de skal klare å levere bedre kommunale tjenester til innbyggerne basert på dagens alvorlige økonomiske situasjon.

Publisert: 19.aug.2018 09:00
Oppdatert: 17.aug.2018 12:57

Det er positivt at posisjonen i Ullensaker nå innser at de har behov for råd fra opposisjonen.

Et skår i gleden er at de ikke ønsket å høre på oss før de hadde styrt kommunen ned til en 378. plass (av 426 kommuner) på Kommunebarometerets rangering basert på økonomi, og på god vei mot ROBEK-listen. Samt til en 382. plass på rangeringen over kommunens tjenesteleveranse til innbyggerne på helse-feltet. Senest på lørdag snakket jeg med to innbyggere som fortalte meg en hjerteskjærende historie om hvordan deres foreldre hadde blitt sendt til sykehjem i hver sine kommuner på slutten av livet, etter over 40 års ekteskap. Opposisjonen i Ullensaker har i lang tid sett behovet for flere sykehjemsplasser, og har lagt dette inn i alle våre budsjettforslag de siste årene.

PLanlegge godt

Så for å besvare posisjonens v/Leidal sitt spørsmål. Den beste måten å unngå en økonomisk krise på er ved å planlegge godt for fremtiden, og så forholde seg til planene ved alle avgjørelser som har økonomiske følger. I en kommune vil de fleste avgjørelsene politikerne må ta både ha økonomiske og sosiale konsekvenser.

De styrende partiene i Ullensaker har i lang tid smykket seg med at de driver en JA-kommune. En kommune der det politiske flertallet sier ja til utbyggere uten å gjøre noen nærmere vurdering om hvorvidt den foreslåtte utviklingen er i tråd med overordnede planer eller hva som er nyttig for kommunen sett fra et helhetlig samfunnsøkonomisk perspektiv. Dette har som flere og flere blir smertelig klar over ført til en utvikling som på mange felter er ute av kontroll. For utbyggerne som får lov til å maksimere utbyttet på tomten de har skaffet seg er JA-et et ubetinget gode, men det er det ikke for kommunens økonomi eller innbyggere som må lide under at man ikke makter å følge etter med tjenesteleveranse på et akseptabelt nivå.

Tillaterbillig kvalitet

Når posisjonen for eksempel selv tillater utbyggere å bygge store trange leilighetskomplekser i billigste kvalitet langt utenfor det som er naturlige sentrumsområder, så må kommunen følge etter med store utgifter på teknisk infrastruktur.

Samtidig fører dette til at kommunen sakte men sikkert utvikler seg fra å være en landsbykommune der de fleste småbarnsfamilier kunne finne seg en familievennlig bolig, i retning av å bli Oslo-regionens nordligste drabantby med de ytterligere økonomiske og sosiale utfordringene som følger med en slik utvikling.

JA-STEMPELET

Vi i opposisjon har i lang tid forfektet at det er på tide at posisjonen legger JA-stempelet på hylla, og at politikerne tar tilbake kontrollen over utbyggingen. Opposisjonen ønsker en mer kontrollert vekst, som heller legger vekt på kvaliteter og som ikke overgår det kommunens økonomi kan bære med tanke på tjenesteleveranse. Nå bruker Ullensaker for eksempel langt mindre penger pr. elev i skolen enn kommuner vi sammenligner oss med og vi når ikke normen for helsesøstre, med det resultat at tallene for mobbing i skolen og unge med psykiske problemer er på vei opp.

Når de unge i økende grad utvikler psykiske problemer har de ikke noe lavterskeltilbud å gå til. Samtidig blir ungdomsmiljøet hardere. Utbyggerne har fått lov til nærmest kun å bygge leiligheter de siste årene, dermed er det en mindre andel ungdom som har en trygg loft- eller kjellerstue å møtes i enn når min generasjon vokste opp her. Alternativet blir da å reke gatelangs. Dette gir større utfordringer for både politi og utekontakter.

Tenke på innbyggerne

I en kommune henger økonomiske og sosiale utfordringer ofte sammen, og det gjelder å se det helhetlige bildet. Skal man lykkes med det i Ullensaker må de styrende politikerne begynne å tenke på innbyggernes beste, snarere enn å svare ja uvilkårlig til utbyggernes ønsker. Ullensaker Arbeiderparti vil føre en mer kontrollert utvikling, der innbyggernes muligheter ikke skal begrenses av en kommuneøkonomi i heseblesende spurt etter en løpsk utvikling.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Eyvind Jørgensen Schumacher, gruppeleder, Ullensaker Arbeiderparti
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no