25. jun
KOMMUNAL: Eidsvoll kommune har vedtatt å kjøpe Ankertunet barnehage på Eidsvoll Verk av Orbit Arena. Prisen er 25,5 millioner kroner.
 
Betalte 60 prosent over framlagt takst
Nok en gang sløser politikerne i Eidsvoll med skattebetalernes penger.

Publisert: 13.sep.2017 11:30
Oppdatert: 11.sep.2017 15:04

Eidsvoll kommune kjøper Ankertunet barnehage for 25,5 millioner kroner. Dette er cirka 60 prosent over framlagt takst. Dette gir ikke en eneste ny barnehageplass!

Man skjuler seg bak at man ønsker kommunen skal eie flere av barnehageplassene. Kommunens eierandel øker fra cirka 29 til 33 prosent av plassene.

Så vidt jeg vet er foreldre flest rimelig godt fornøyd med både de private og kommunale barnehagene i Eidsvoll og de driftes godt. Ut ifra dette er det ingen grunn ut over ideologiske til at kommunen skal kjøpe opp private barnehager.

Det kommunale tilskuddet til de private barnehagene regnes ut ifra hvor mye de kommunale plassene koster kommunen. At dette kjøpet skal medføre at kommunen greier å redusere tilskuddet til de private barnehagene noe særlig er høyst tvilsomt. Det er kun kommuner som har satset på stordrift som har fått til dette og det har vel ikke foreldre flest med barn i barnehagen noe ønske om.

Tomta til Ankertunet barnehage ble av Eidsvoll kommune solgt i 2004 for 560.000 kroner til nåværende eier av barnehagen. Nå er den taksert til 2.000.000. Altså en økning på nesten 20 prosent i året i de årene barnehagen har eid den. Dette må sies å være en rimelig god avkastning. Og det er kommunen som blir svarteper.

Det var nok fler enn meg som mente den gangen i 2004 at denne tomta burde tilfalle Eidsvoll Verk skole. Jeg har mange ganger etterlyst langsiktig planlegging.

Samdrift skole – barnehage, ofte kalt oppvekstsenter, passer nok best i «mikro-kommuner», selv om dette kan se greit ut fra kontorstolen i rådhuset i dette tilfelle. Husk at det er tjenesteproduksjonen til innbyggere som må være det vesentlige ikke hvordan teknisk sektor i kommunen skal drifte eiendommene.

Dette kjøpet medfører at Eidsvoll kommune får mindre penger til sin tjenesteproduksjon i årene framover. Derfor kommer eiendomsskatten tidligere i Eidsvoll enn høyst nødvendig. Hvorfor ser ikke politikere flest dette?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no