25. jun
KRITISK: – Dessverre er ikke Dæhlies utbyggingsplaner så positive for tettstedet Sundet, skriver Vidar Mohn.
 
Bjørn Dæhlie og Sundet – en utviklingshistorie
Dæhlies utbygging: Det mest uheldige ved planene er høyblokken i 14 etasjer.

Publisert: 28.jul.2017 14:00
Oppdatert: 27.jul.2017 10:46

Like etter århundreskiftet overtok Bjørn Dæhlie den gamle stasjonsbygningen i Eidsvoll. NSB hadde lagt om sporet inn mot Eidsvoll, og var ikke opptatt av å ta vare på den 120 år gamle stasjons –og- hotellbygningen. Dæhlie sørget for å sette bygningen i fin stand, slik at den kom til heder og verdighet igjen.

Da Eidsvoll fikk fornyet oppgaven med å være vertskap for distriktets tingsted, var det Dæhlie som tok initiativet for å få reist et bygg som på en utmerket måte kunne fylle oppgaven med å huse Tingretten. Her må det tilføyes at en kraftfull kampanje fra Jan Tore Gundersen var utslagsgivende for at Eidsvoll beholdt oppgaven som sete for Tingretten – som kjent var også andre lokale tettsteder på jakt etter et slikt trofe. Dermed ble det sørget for at en årtusengammel tradisjon ikke ble brutt da tinghuset stod ferdig i 2004.

Et tredje initiativ fra Bjørn Dæhlies hånd er i ferd med å bli fullført i år. Jeg sikter til boligblokken ved Skibladnersvingen. I dette tilfellet kan det imidlertid diskuteres om bygget er noe høyt, og kan være til sjenanse for de nærmeste naboene.Dessverre er ikke Dæhlies utbyggingsplaner for Rubistomta og det nærliggende Solli pensjonat så positive for tettstedet Sundet, iallfall dersom de skal bli realisert slik de blir beskrevet i reportasjen i EUB 06.07. Her kommenterer Jens E. Aalborg konsekvensene av utbyggingsplanene slik de foreligger fra arkitektens tegnebrett. Det mest uheldige ved planene er høyblokken i 14 etasjer, et bygg som vil konkurrere i høyde med kornsiloen på motstående side av Vorma. Vi trenger ikke flere ikke flere kornsiloer i Sundet! Etasjehøyden på de øvrige blokkene og den intense arealutnyttelsen, med 300 leiligheter på 22 dekar, vil framstå som et fremmedelement og bringe bebyggelsen i Sundet ut av likevekt. Både de 40 leilighetene på Eidsvoll brygge og villabebyggelsen ved Marte Marjas vei vil bli sterkt skadelidende dersom de skisserte planene som er omtalt i EUB skulle bli realisert.

Naboer reagerer på Dæhlies Sundet-planer: – Området får for sterk utnyttelse og for store høyder

Vi må forvente og kreve at Dæhlie senker ambisjonsnivået ved utnyttelsen av de arealene han disponerer i nordre deler av Sundet. Først og fremst for Sundets del, slik at dette spesielle tettstedet ikke blir vandalisert ved en så ekstrem arealutnyttelse, som vil være til aller størst sjenanse for de vel 50 husstandene som blir mest berørt.Men også Bjørn Dæhlie selv vil stå seg på å vise mer moderasjon. Hans virksomhet i Sundet, stasjonsområdet inklusive, har vært til gavn for vårt tettsted. La nå ikke en utbyggingsaktivitet som den vi blir gjort kjent med i EUB 06. 07. spolere Dæhlies gode rykte som utvikler av Sundet.

Her er høyhuset: Slik svarer Dæhlie på kritikken

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no