16. jul
BLE RØR. Rådmannen tror ikke det blir ytterligere budsjettoverskridelser i Bårlidalen-prosjektet.
 
Blir ikke glemt
LEDER. På samme måte som Mongstad-skandalen på 80-tallet kommer til å henge ved Statoil i all overskuelig framtid, er det grunn til å tro at vår lokale variant, Bårlidalen-skandalen, også kommer til å bli snakket om i mange tiår framover.

Publisert: 11.mai.2017 15:00
Oppdatert: 11.mai.2017 13:12

Det siste på den lokale skandale-fronten er at kostnadene for oppgradering av renseanlegget i Eidsvoll i verste fall kan passere 300 millioner kroner. Opprinnelig var budsjettet 129 millioner. I ettertid et altfor lavt tall, men det gir likevel en pekepinn om omfanget av overskridelsene.

Eidsvoll-rådmann Knut Haugestad tror at man vil klare å holde seg til det nåværende budsjettet på 282 millioner kroner. Men det er usikkerhetsmomenter. Kommunen har gått til søksmål mot to entreprenører, og er selv saksøkt av en annen. Sistnevnte er blitt møtt med et motsøksmål fra kommunen. Én bedriftsleder er anmeldt for grovt uaktsomt bedrageri.

Eidsvoll kommune mener at de har gode saker, men det er alltid en risiko knyttet til å ta en tvist til retten. Dette er kompliserte saker, og det er ikke alltid gitt hvordan domstolene kommer til å konkludere. Selv om enkelte entreprenører kan ha tøyd strikken i denne byggeprosessen, er det ikke gitt at de har gjort noe lovstridig. Kommunen må også ta på sin kappe at prosjektet har manglet både styring og kontroll. Tidkrevende og dyrt er det også når man beveger seg over på juristenes banehalvdel, og ingen bør bli overrasket hvis eventuelle dommer blir anket.

Fremdeles dukker det opp kommentarer i sosiale medier om at «noen må gå» som en følge av denne saken. Men det er knapt noen i kommuneledelsen igjen som var involvert i starten på prosjektet. De som eventuelt «burde gå» har av ulike årsaker allerede forlatt sine stillinger.

Eidsvollingene bør heller sette pris på at kommuneadministrasjonen har satt i gang oppryddingsjobben, og ikke uten videre betalt alle innkommende fakturaer for å få problemene ut av verden. Noe som heller ikke ville vært en helt utenkelig avslutning på denne saken.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no