22. jul
TOM PULT. I det nye bagasjehotellet på OSL er det robotene som gjør jobben. Arbeidspulten er ikke bruk. Foto: Bjørn Inge Rødfoss
 
Dette bildet kan kanskje gi en liten pekepinn om hva framtiden vil bringe
LEDER. Blitt overflødig?

Publisert: 02.mai.2017 15:00
Oppdatert: 02.mai.2017 15:27

I det nye bagasjehotellet på Oslo Lufthavn er det ikke mennesker som sjauer kofferter. Den jobben er overlatt til sju roboter. Arbeidspulten står tom. I dette tilfellet kan vi kanskje ikke gjøre et poeng ut av at roboter har erstattet mennesker. Etableringen av det robotdrevne bagasjehotellet, har så vidt vi vet ikke medført at noen har mistet jobbene sine. Men hvis vi snur på det: uten roboter hadde man trengt flere personer og mer muskelkraft.

Vi skal ikke forsøke å spå hvilke jobber som vil bli erstattet av roboter, men ulike eksperter og prognoser tilsier at roboter vil ta over alt fra én til to tredeler av alle jobber. Det vi imidlertid kan være sikre på er at mennesker vil bli erstattet, og da snakker vi ikke om kun fysisk tunge jobber. Roboter, kombinert med maskinlæring og etter hvert kunstig intelligens, vil teoretisk kunne utkonkurrere alt fra drosjesjåfører, via revisorer til kirurger.

La oss heller ikke glemme journalister. Norsk Telegrambyrå, som leverer artikler til de fleste norske aviser, har begynt å eksperimentere med robotjournalister. Så lang lager robotene kun fotballkampreferater, men NTB har ambisjoner om å la robotene bidra i valgdekningen. I disse tilfellene er det ikke «metallmennesker» som hamrer på et tastatur, men algoritmer, avanserte dataprogrammer, som på egen hånd kan produsere ferdige artikler basert på en del forhåndsavtalte parametere og tilgjengelig fakta.

Om noen år er kanskje hovedoppslaget i EUB at noen har fått beholde jobbene sine, ikke at nok en bedrift har erstattet sine medarbeidere med automatiserte løsninger. Sistnevnte er ikke lenger en nyhet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no