21. mai
Ove Christian Owe velger å lage bråk. Flere bør gjøre det samme. Foto: Kristian Westgård
 
Bra at noen lager bråk
LEDER: Ove Kristian Owe er klar i sin tale: «De må bære meg ut». Han nekter å bøye seg for systemet, og roper ut sitt sinne og frustrasjon.

Publisert: 09.aug.2017 06:00
Oppdatert: 08.aug.2017 19:37

Skuespilleren er innlagt på Vilberg kompetansesenter uten hofte, angrepet av gule stafylokokker og har sterke smerter. I dag, 9. august, skal han etter planen sendes hjem. Den avgjørelsen er han mildt sagt ikke enig i: – Hvis de skal kaste meg ut, må de gjøre det fysisk. De må bære meg ut eller bruke ordensmakten, for jeg blir her med retten og verdigheten i behold.

Eidsvoll kommune mener at det er medisinsk forsvarlig å sende ham hjem. Å ta stilling til om dette er riktig eller ikke, er utenfor vårt kompetanseområde, det vi derimot kan si noe om er viktigheten av at folk som føler seg overkjørt av det offentlige sier ifra. Roper ut. Tar påkjenning det er at saken løftes ut i offentligheten.

Vi er heldige som lever i et samfunn hvor veldig mye fungerer. Hvor våre rettigheter i all hovedsak blir ivaretatt. Men det gjøres feil. Det oppstår situasjoner hvor enkeltmennesket ikke blir hørt. Noen ganger tolkes regler feil, eller hvis de er uklare, at de tolkes i «den lille mann eller kvinnes» disfavør. Dette skal man ikke uten videre godta.

En start er ofte å bruke mulighetene som ligger i det offisielle systemet. Får man ikke medhold i en kommunal sak, klager man videre til fylkesmannen. Disse prosessene skal i utgangspunktet ta uker og ikke måneder, men de gjør ikke alltid det – og man har heller ikke alltid tid. I en slik situasjon hjelper det ofte å heve stemmen. Via media eller sosiale medier. Som Owe har gjort.

At en klage blir avvist, betyr heller ikke at man selv har tatt feil. Kanskje er det lovverket som ikke er bra nok. Lover og regler blir sjelden bedre av seg selv. Noen må legge press på myndighetene. Det kan være interesseorganisasjoner, pressgrupper, media eller enkeltpersoner. Gjerne i en kombinasjon. Men noen må være villig til å ta kampen. Være villig til å lage bråk. Derfor skal vi være glade for «bråkmakerne», selv om de ikke alltid har rett.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no