17. jul
 
Bygg et sted for eldre som ikke skal på sykehjem

Publisert: 06.apr.2018 14:00
Oppdatert: 06.apr.2018 14:09

Som Ståle Lien Hansen selv sa i Eidsvoll Ullensaker Blad den 26. mars: «Vi er alle enige om å gjøre noe, og det er viktig å høre på gode innspill uansett hvilke parti som kommer med dem». Så derfor benytter jeg denne anledning til nå.

I praksis er OPS (offentlig privat samarbeid) å låne penger til mange ganger høyere rente enn det man kan få fra banken. Ofte er det for godt til å være sant. Det er ikke til å lege på skjul på at vi bruker jo uansett det private til å bygge. Så på sett og vis er alt et samarbeid med private. Men OPS er å slippe å betale like mye med en gang, som sjelden er problem for norske kommuner som har linjekreditt fra staten med mindre Ullensaker kommune er på ROBEK-lista (lista over kommuner med for mye gjeld) mot at man betaler mye mer over tid. Det er som å bruke kredittkortet på å bygge badet hjemme. Om badet er katastrofalt knust er det kanskje en teoretisk mulighet for at du måtte gjort det. Men ellers er det både dumt og idioti!

Prosjektet «Gjestad 2066» med smart bydel er noe de fleste kommuner jobber med i en eller annen form. På Oppegård skal de også bygge aldersvennlige boliger med samme tankegang.

«Leve hele Livet» er ikke engang laget ennå. Men den kommer. Trolig vil den bli ganske innholdsløs med få konkrete tiltak.

Men her er noen ting jeg hadde ønsket meg i et sånt prosjekt:

1. Sentralt kjøkken som kan lage høykvalitetsmat, også etter personlige ønsker. Rælingen har dette. Maten blir vakuumpakket og kan så varmes opp i vann og har da god kvalitet (ikke mikrobølgemat!)

2. Bygg ei omsorg+-hus. Altså et sted for eldre som ikke ennå skal ha sykehjem, men kan ha godt av et bofellesskap. Kampen Omsorg+ i Oslo er et eksempel i denne sammenheng. De leier leiligheter med felles kantine. Det er få sykepleiere (kanskje ingen?) men de har en forfatter, en musiker som ofte er innom, miljøarbeidere, treningsrom. Mange slike flotte ting for samhold! I Oslo er det drevet av Bymisjonen (tror jeg). Så det kan gjøres i samarbeid med veldedig non-profit organisasjon om man vil. De leier bygget og driver, men fikk til gjengjeld svært langsiktig kontrakt med kommunen som gjorde det mulig.

3. All elektronikk som eventuelt skal installeres må utarbeides i samarbeid med eldre og ansatte (Fagforbundet og Sykepleierforbundet). Kampen Omsorg+ har testet ut en del elektroniske prosjekter som ble en fiasko. På Ipad skulle de som var for syke til å gå ned å spise kunne bestille mat selv, men det er jo de som er demente og de kan IKKE drive en Ipad. Ovennevnte er et eksempel på hvor galt det går når it-folk lager løsninger på hitech-kontor uten å snakke med brukerne.

4. Dagsenter plasser for demente må være nær der folk bor. Noen kommuner bygger store for å spare penger, men eldre synes kjøring er slitsomt. Og det kan bli langt når mange skal hentes. Det ødelegger også samhold og «kosen».

5. Folk snakker alltid om å inkludere eldre i samfunnet. Kommunen må sørge for å få avtaler med lokale kafeer der eldre kan samles med helsefagarbeidere. Det hjelper lokalt næringsliv, skaper liv i sentrum, og inkluderer de eldre i samfunnet generelt. Men må da være gode avtaler så det ikke koster for mye fordi utbygging er alltid dyrt.

Mahmod Ahmad er leder Ullensaker SV

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no