25. jun
BYTTE. Det er ikke lenger gitt at Ahus skal være lokalsykehuset for Øvre Romerike.
 
Dårlig planlagt
LEDER. Tirsdag fikk formannskapet i Eidsvoll besøk av Andreas Moan, prosjektdirektør i Helse Sør-Øst. Han kunne fortelle at Kongsvinger sykehus kan bli lokalsykehus for Øvre Romerike.

Publisert: 31.mar.2017 11:00
Oppdatert: 31.mar.2017 11:03

I første omgang er det snakk om Nes, hvor halvparten av innbyggerne allerede tilhører opptaksområdet for sykehuset på Kongsvinger, deretter Eidsvoll – og slik vi forstår det, kan også de andre kommunene på Øvre Romerike bli helt eller delvis med.

På Ahus er kapasiteten i ferd med å bli sprengt. Det nye sykehuset, som åpnet i 2008 og er landets største, har et opptaksområde som vokser med 15.000 personer i året. Allerede i dag betjener Ahus en halv million mennesker. Større bør det ikke bli, mente prosjektdirektøren, og det er grunn til å tro at han har rett i det.

På Kongsvinger sykehus, som er en del av Sykehuset Innlandet, er det ledig kapasitet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ønsker å få utredet om det vil bli en mer effektiv kapasitetsutnyttelse hvis Kongsvinger blir en del av opptaksområdet til Ahus. Det er i denne forbindelse at innbyggerne på Øvre Romerike kan få Kongsvinger som sitt lokalsykehus, mens spesialisttjenestene fremdeles blir på Ahus.

Vi er for effektiv utnyttelse av ressursene, men at opptaksområdet til Ahus vokser burde ikke overraske noen. Dette visste både politikere og byråkrater da Ahus ble bygget og opptaksområdet bestemt. Tilbudet på Kongsvinger kan sikkert bli bra, men for mange blir det lengre reiseveg – og hele prosessen bærer preg av dårlig planlegging.

At man siden 2008 har nedlagt det som var igjen på Stensby sykehus og først vedtatt å legge ned Aker sykehus, for så å ombestemme seg, setter heller ikke det utredningsarbeidet som så langt har vært gjort i et veldig godt lys.

Å snu i tide er ingen dårlig egenskap, men vi forventer litt mer langsiktighet når en framtidig sykehusstruktur skal avklares.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no