21. apr
NEI TIL SKATT: «Fremskrittspartiet, Høyre og Glad i Hurdal ønsker at vi skal ha en god bygd å bo», skriver Asle Hoel-Knai (Frp). Foto: Marit Lunddal Løken
 
Dårlig tilbud, høyere pris
Budsjettprosessen i Hurdal begynte lovende, med flere samarbeidsmøter der både folkevalgte og administrasjon deltok.

Publisert: 03.des.2017 10:00
Oppdatert: 01.des.2017 13:26

Men da rådmannens forslag til budsjett endelig kom var nedturen og skuffelsen et faktum. Tidligere signaler som tydet på nytenkning og kursendring ble gjort grundig til skamme. Forslaget var en direkte fortsettelse av den linjen som har ført Hurdal ut i det økonomiske uføret bygda har kjørt seg stadig dypere ut igjennom flere år.

Her var det ingen kursendring å spore, ingen nytenkning, bare en blind marsj videre langs den brede vei. Den som ifølge Skriften fører til fortapelsen. Det eneste nye var forslaget om å innføre eiendomsskatt. Norges mest usosiale og umoralske form for skattlegging.

I tillegg til denne skatten, som uvegerlig vil ramme de som sliter med økonomien fra før, inneholdt forslaget også en kraftig innskrenkning av budsjettet for helse og eldre omsorg. Og selvfølgelig økninger i de fleste kommunale gebyrer. De svakeste i samfunnet skal betale prisen for mange års økonomisk vanstyre. Er det slik vi vil ha det?

Fremskrittspartiet, Høyre og Glad i Hurdal vil ikke ha det slik. De tre partiene la i fellesskap frem et endringsforslag til budsjettet. Et forslag som ikke innebar eiendomsskatt, men som ville styrket helse og omsorg og som ville gitt reduksjon i kommunens administrasjon. Noe som selvfølgelig vil bety at kommunens ambisjoner må reduseres, ingen ting er smertefritt. Men hva ønsker vi? Skal de svakeste gruppene i samfunnet lide for at en kommune skal opprettholde sine politiske fantasier og visjoner, eller skal vi prioritere de svakeste og kaste vrak på noen utopier?

Fremskrittspartiet, Høyre og Glad i Hurdal ønsker at vi skal ha en god bygd å bo i, vi ønsker å opprettholde det gode tilbudet til de eldre og de svakeste, vi ønsker å holde husholdningenes utgifter så lave som mulig og vi ønsker å redusere den kommunale administrasjonen maksimalt, noe som er helt nødvendig i dagens situasjon. Posisjonen valgte i stedet å fortsette langs den brede vei, og rådmannens forslag med eiendomsskatt, og med kraftig innskrenkning i helse og omsorg, ble dermed vedtatt i formannskapet mot Fremskrittspartiets ene stemme. Er det virkelig slik vi vil ha det?

13. desember skal budsjettet vedtas i kommunestyret. Skal posisjonens innstilling bli kommunens julegave til sine innbyggere? I så fall vil jeg se det som en siste krampetrekning for Hurdal som egen kommune. For dette budsjettet vil ikke bidra til å rette opp bygdas skakkjørte økonomi, det vil bare gi et mye dårligere tilbud til en langt høyere pris. Et langt skritt i feil retning. Eller vil vi være i stand til å mobilisere et flertall i kommunestyret for Fremskrittspartiets, Høyres og Glad I Hurdals alternative forslag? Finnes det vilje og evne i de politiske partiene til å tenke nytt? Finnes det vilje og evne til å gjøre en kursendring til beste for alle Hurdals innbyggere? Finnes det tilstrekkelig kraft i befolkningen til å påvirke politikerne til å vende seg bort fra den brede vei og slå inn på den smale? Den er heller ikke problemfri, ingen påstår det. Men den vil føre frem til et betydelig bedre budsjettvedtak og til bedre forhold og bedre økonomi for oss alle. Men det haster. Vi har mindre enn to uker å gjøre det på.

LES OGSÅ: Færre lærere, færre sykehjemsplasser, økte gebyrer og eiendomsskatt

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no