17. jun
MØT OPP. Foreløpig er det ikke kjent at det finnes noen konkrete trusler mot nasjonaldagen.
 
Dagen må feires
LEDER. For en drøy måned siden oppjusterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) trusselnivået.

Publisert: 16.mai.2017 18:00
Oppdatert: 16.mai.2017 17:20

Tidligere har beskjeden derfra vært at det er mulig at Norge kan bli utsatt for terror, nå er dette endret til at det er sannsynlig at Norge kan bli utsatt for et terrorangrep de neste månedene.

Foreløpig er det ikke kjent at det finnes noen konkrete trusler mot nasjonaldagen. Det gjelder selvsagt også lokalt, selv om både Eidsvollsbygningen og hovedflyplassen befinner seg i vårt nærområde. Lensmann Jan Vidar Karlsen på Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor bekrefter også dette i et intervju med EUB. Han ønsker ikke å hause opp faren for terror. – Jeg oppfordrer folk til å være til stede og ta vare på sine egne, som man gjør til vanlig på 17. mai, sier Karlsen.

Likevel er det folk som er engstelige. Og enkelte vurderer å droppe hele eller deler av årets 17. mai-feiring. Vi kan ikke avfeie dette som tøv. Uansett om det statistisk er en minimal sjanse for å bli rammet av terror i den vestlige verden. Statistisk er også sjansen for å vinne i Lotto ekstremt lav, men det forhindrer ikke at mange av oss hver uke leverer inn en kupong.

Vi mener at man skal ta frykten på alvor. På samme måte som vi skal ta trusselen om terror på alvor. Samtidig kan vi ikke bure oss inne. Terroristenes kanskje viktigste våpen, er ikke nødvendigvis de konkrete angrepene, men vel så mye ønsket om å spre frykt. Det er kanskje blitt en klisjé å si det, men da har terroristene allerede vunnet.

LES OGSÅ: Stjernespekket 17.-maiprogram ved Eidsvollsbygningen

Et 17. mai med glisne tog og dårlig oppmøte vil bli en trist feiring av nasjonaldagen. Vi deler derfor lensmannens oppfordring om å i størst mulig grad gjøre som man pleier på en dag som denne. Det er is som skal spises, uansett temperatur, potetløp som skal gjennomføres og bunader som venter på å bli vist fram. Er det en dag dette året hvor vi kan være rimelig sikre på at politiet og andre sikkerhetsmyndigheter gjør sitt absolutt beste for å passe på oss, er det dagen vi i morgen skal feire med flagrende flagg og taktfaste rytmer fra alle landets korps.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no