25. apr
RUSSETOG. Gal gutt i grønt i forgrunnen på et bilde som dukket opp nylig på Facebook, ble plutselig et godt minne fra 1967. Grønnrussjenta bak som prøver pisken på meg, er Aase Johansen (nå Nyborg).
 
Den opprinnelige grønnrussen
INVITERT. De tre årene på Eidsvoll kommunale realskole for 50 år siden, minnes jeg med takknemlighet og glede.

Publisert: 07.mai.2017 17:30
Oppdatert: 07.mai.2017 18:07

Folkeskoleløpet var forbi, og realskolen var første steget på vegen til alvoret. I dag er det igjen russ i grønt, men det er elever som lærer landbruk og mekanikk for framtida.De som ikke gikk realskolen, kunne gå ett eller maksimum to år på framhaldsskolen. Svært få gikk både framhaldsskole ett år, og realskolen, før gymnaset. Realskolen her i landet ble innført i 1935. Før det het det middelskole. Tre års skolegang mellom sjuårig folkeskole og gymnas, ga et godt grunnlag for en akademisk utdannelse. Mye tyder på at niårig grunnskole ikke gjorde samme susen i forhold til akademiske ferdigheter og motivasjon.

KUTTET ETT ÅR

Men det var mulig å hoppe over tredje året realskole hvis målet var artium. Før realskolen, var gymnas femårig. Der ble to år kuttet da realskolen kom, så gymnaset ble treårig. På Øvre Romerike var det realskole i Ullensaker i tillegg til Eidsvoll, i Eidsvoll i eget bygg på Vilberg etter noen år på Tingvoll. Framhaldsskolen var i flere år i Råholt menighetshus sin peisestue med Otto Nordheim som lærer. Så havnet den også i nybygget sammen med realskolen på Vilberg. De hadde hver sin atskilte uteplass der Vilberg ungdomsskole nå er..

Egentlig er det litt rart at ingen har skrevet Eidsvoll kommunale realskoles historie. Skolens tilbud varte i rundt 35 år, til skolereformen med niårig grunnskole med ungdomsskole vedtatt i 1969 og iverksatt fra 1970. I mange år var Jacob Marcussen rektor ved realskolen, en respektert leder med store både livs- og teoretiske kunnskaper.

HØYERE ALLMENNSKOLE

Realskolen var en høyere allmennskole i det tidligere skolesystemet i Norge. Realskole ble innført som betegnelse, kanskje fordi realskolens to første år hadde sammenfallende pensum med det 5-årige gymnasets to første år. På realskolen var det muntlig og skriftlig eksamen i 20 fag fordelt over de to årene.

Jeg begynte på folkeskolen for 60 år siden i år – og det er rart når man setter seg ned og tenker på hva man husker fra skoleårene. Ved avslutningen av realskolen var man ikke utdannet for noe fag, men mange brukte realskolen som grunnlag for å starte et yrkesliv. For 50 år siden var det viktigere enn i dag å satse på arbeid før utdannelse, og unge mennesker var velkomne i yrkeslivet på en helt annen måte enn i dag. I dag krever nesten alle yrker at man har relevant utdannelse.

DANNENDE ÅR

Årene på realskolen ble dannende. For mange av oss var det nærmest utrolig at vi fikk samme lærer der som vi hadde hatt på folkeskolen, nemlig Thorbjørg Sander. Både morsmålet og engelsk ble bedre, Rolf Halvorsen ga oss tysk språkforståelse, og det ble stadig flere dragkamper med matematiske likninger – og vi fikk fysikktimer med Ragna Opheim. På gymnaset sleit jeg med motivasjonen og forståelsen av matte og fysikk – så det holdt med ett år på reallinja før lokalavisen ville ta meg inn i varmen.

Russetida foregikk i travle, men positive former sammen med kristenrussen på gymnaset – og det ble knyttet mange nye vennskap. Dessverre er både russelua, bambusstokken, fargebildene og alt annet grønt forsvunnet med tida. Nå er det politikken som skal være mest grønn.

Realskolen ble viktige, dannende år – og selv vi som ”bare” fikk en realskole, har hatt spennende liv. Tror jeg, da.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no