20. jul
UTVIDELSE OSL: «600 familier, barn, ungdom, voksne og eldre må forberede seg på å få oppløst sitt nærmiljø, sitt nabolag, sin skolekrets, miste sine lekekamerater, miste sitt barndomshjem», skriver Eirik Ballestad. Foto: Knut Øsmundset
 
Den tredje rullebanes førstelinjeoffer
Under utbyggingen av Gardermoen på 90-tallet ble nesten 300 familier tvangsflyttet, med de belastningene og sorgene dette medførte.

Publisert: 16.jan.2018 11:00
Oppdatert: 15.jan.2018 13:39

Jeg fikk selv nye naboer i denne forbindelsen, jeg så og hørte hvordan prosessene mot staten hadde belastet dem, gjort dem syke, slitne og resignerte. Jeg er fortsatt av den formening om at staten frarøvet dem mange gode år av deres liv.

Det er nå varslet bygge- og deleforbud for nesten 600 eiendommer som befinner seg i rød støysone. Dette medfører at nesten 600 familier må belage seg på å flytte ved en eventuell utbygging av tredje rullebane på Gardermoen.

600 familier, barn, ungdom, voksne og eldre må forberede seg på å få oppløst sitt nærmiljø, sitt nabolag, sin skolekrets, miste sine lekekamerater, miste sitt barndomshjem.

Tvangsinnløsing av eiendom og tvangsflytting fra hjemmene sine, er det som venter disse familiene. Og familiene må vente, i årevis, mens Avinor utreder, forbereder, utarbeider og leverer sin søknad til Samferdselsdepartementet (cirka 2023), de må vente mens departementet behandler saken og de må vente mens rikspolitikerne tar beslutningen.

LES OGSÅ: Dette må du vite om de nye støysonene

Dette er statlig mentalterror mot de involverte og det er et rikspolitisk ansvar.

All ventingen, all usikkerheten om beslutningen, all usikkerhet om framtiden og all usikkerhet rundt økonomi, summen av all uvisshet, vil uten unntak gå inn på den enkelte berørtes mentale helse. Det vil gå ut over samliv, det vil gå ut over fysisk helse, det vil gi barn og ungdom i en veldig sårbar fase, økte belastninger, frykt, sinne og usikkerhet.

Vi kan snakke om tredje rullebanes økte miljøpåvirkning, økt luftforurensing, økt CO₂-utslipp, reduksjon av artsmangfold og ravinepåvirkning, men her snakker vi om førstelinja, de som får føle dette overgrepet på kropp og sjel allerede før en eventuell utbygging.

Vi kan på alle måter si at de som har havnet i rød sone, barna, ungdommene, de voksne og eldre er den tredje rullebanes offer, uansett om den bygges eller ei.

Jeg oppfordrer derfor alle som har venner eller bekjente som berøres av den tredje rullebanen, ta godt vare på dem, de trenger all mulig støtte i tiden som kommer.

LES OGSÅ: Stadig mer flystøy, men eks-ordføreren nekter å flytte fra familiegården


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no