25. jun
LEDER: Mahmod Ahmad er leder i Ullensaker SV. Arkivfoto: Kristian Westgård
 
«Det å være barn er ikke det samme som det var før»
FATTIGDOMSPROBLEMATIKK: Det å være barn er ikke det samme som det var før. Utseende og materialisme opptar større og større plass i barns liv.

Publisert: 05.jun.2018 20:00
Oppdatert: 05.jun.2018 12:44

Det å være barn er ikke det samme som det var før. Utseende og materialisme opptar større og større plass i barns liv. Barn lever i et forbrukersamfunn, som ifølge den store norske leksikon sosialt motivert og der produktene ikke ansees som en verdi i se selv, men et signal om identitet. Det gjelder særlig varemerker som skaper tydelige assosiasjoner til sosial tilhørighet og status, for eksempel kostbare sportsartikler, merkeklær osv.

Når jeg leser i Eidsvoll Ullensaker Blad om at kun to ting er har blitt lånt ut av den nye utstyrsbanken på Jessheim så blir jeg naturligvis nok bekymret.

For jeg tror at vi har med en fattigdomsproblematikk å gjøre. Hvorfor sier jeg dette?

Jo, fordi forskning viser at miljøet barna vokser opp i spiller en særdeles viktig rolle og at velstående foreldre får velstående barn.

Og det bekreftes også av denne setningen: «Da EUB stakk innom sist torsdag myldret det med aktivitet både i og utenfor hallen i Ullensaker idrettspark». Likevel er det kun to ting som er utlånt fordi jeg mener at de barna som driver aktivitet i en eller annen organisert form ved Ullensaker idrettspark ikke er barn som faller innenfor 11 prosent av Ullensaker sine fattige.

Derfor mener jeg at dagens ordning ikke fungerer optimalt fordi den egentlig er beregnet for alle også de som er velstående som heller vil eie enn å låne, mens det i realiteten er «de fattige familier med barna som ikke har råd» som trenger denne mest.

Barna i denne gruppen som jeg referer til tilhører en hurtigvoksende gruppe: Barn som vokser opp i fattige familier.

De har færre venner og blir oftere mobbet. De går sjeldnere i bursdagsselskap og de inviterer sjeldnere med seg andre hjem. De trives dårligere på skolen og de går på færre fritidsaktiviteter, men det betyr jo nødvendigvis ikke at disse barna ikke driver med uorganisert idrett for seg selv.

Fattigdom er en av faktorene som sterkest predikerer psykiske helseproblemer. For barn og unge er prisen særlig høy; rett og slett en redsel og angst for å bli stemplet som «fattig». Dette blir en for stor terskel for flere.

For at utstyrsbanken skal gi tiltenkt effekt mener jeg at løsningen burde være at kommunen først kartlegger de 11prosent som havner i kategorien «barnefattigdom» og deretter sammen med Ullensaker Frivillighetssentral og utstyrsbanken informerer om denne gratis ordningen til disse familiene enten gjennom en telefonisk eller en personlig dialogsamtale. Således vil man ha større mulighet til å låne ut utstyr samtidig som dialog ofte være en «isbryter». Det er derfor vi i SV tar kampen for et varmt samfunn.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no