17. sep
 
Det er veldig dyrt å ha større bygg enn nødvendig

Publisert: 02.jun.2019 11:30
Oppdatert: 02.jun.2019 11:35

Rådmannens siste årsrapport viser at handlingsrommet til Eidsvoll kommune blir trangere framover. Nye investeringer må vurderes svært kritisk om Eidsvoll skal klare å opprettholde en rimelig standard på tjenestene sine.

Jeg vil ikke tilbake til tider da skolene måtte tegne pannekaker, lærere måtte reise på bygda å tigge om materialer til kunst og håndverk m.m.

Utbyggingen av Vilberg skole vil allerede slik den er vedtatt, gripe dypt inn i kommunens økonomi med sine 350 millioner. Mye tyder på at vesten i elevtallet blir lavere enn tidligere antatt. Prognosene som ble laget for kort tid siden sier at Vilberg skole skal ha 386 elever i år.

Det faktiske tallet er vel nå under 350. Altså veksten går saktere enn antatt. Det fødes også færre barn i Norge i hver familie. Dette gjelder nok også i Eidsvoll.

Det er veldig dyrt å ha større bygg enn nødvendig. Om man bygger for 100 mill mer enn man trenger koster dette ca 10 mill ekstra i året. Renter og avdrag, drift og vedlikehold. Om man først trenger dette arealet om 10 år så har man kastet bort (10 ganger 10) som er lik ca 100 millioner.

Å legge tilrette ved nybygging for seinere utvidelser koster ikke all verden.

Det betyr bare at konsulenter og arkitekt tar omsyn til dette i planlegginga. I mine øyne betyr dette at det settes av arealer til utvidelsmuligheter og at de tekniske anleggene også tar høyde for dette.

Det som er foreslått for Råholt skole er vel at fellesarealer blir bygd for 800 elever og klasseromsarealene for 550 elever. Da kan man bare sette på en klasseromsfløy når man skal utvides. En slik måte å ta høyde for seinere utvidelse vil gå ut over andre tjenester i Eidsvoll på grunn av kostnadsøkningen dette medfører.

Massivt tre

Vilberg skole er vedtatt bygget i massivt tre. På mange måter miljøvennlig men i følge byggenæringen koster dette nok ca 5 prosent mer. Jeg håper Eidsvoll nå setter som krav at arkitekt og konsulenter som blir engasjert til dette bygget kan vise til tidligere erfaringer med så store bygg i massivt tre. Vi må ikke på ny bli treningsarenaen for rådgivere.

All bakgrunnskunnskap man kan skaffe seg før beslutninger blir fattet er positivt. Og det må være kommunens økonomi på både kort og lang sikt som må ligge i bunnen for dette arbeidet. Jo mer kunnskap jo bedre for alle parter.

Bygg gjerne stort men se til at vi har bærekraftig økonomi til dette.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no