21. jul
HURDAL-BUDSJETTET: «Store mørke skylapper hindrer i å se selv det mest opplagte. Da klarer ikke engang bygdas mye omtalte lysekrone å trenge gjennom det totale åndelige mørket», skriver Asle Hoel-Knai. Foto: Marit Lunddal Løken
 
Det merkelige året
OPPSUMMERING: Et uhøytidelig tilbakeblikk på det politiske året i Hurdal.

Publisert: 22.des.2017 11:30
Oppdatert: 22.des.2017 14:13

Enda et år er i ferd med å ebbe ut. Og i likhet med i fjor prøver jeg med et lite, og ikke alt for høytidelig, tilbakeblikk på det politiske året i min hjembygd Hurdal. Og «det merkelige året» må være et dekkende uttrykk for året 2017.

Året begynte uten at kommunen hadde klart å vedta et budsjett. Det var året da lutfattige Hurdal betalte full lønn til to rådmenn og til egen bærekraftkoordinator. Det var året da «Bærekraftfestivalen» gikk med overskudd, riktig nok ved hjelp av ny og kreativ regnskapsføring, uten å regne inn lønnsutgiftene. Og det var året da flertallskameratene stemte for noe de alle påsto at de egentlig var mot og som de slett ikke ønsket.

Ikke helt enkelt å forstå den tankegangen. Men resultatet ble at alle hurdølinger fikk en julepresang som ingen ønsket seg, ingen ville ha og som mange dessverre knapt nok har råd til å ta imot. Posisjonspolitikerne kaller det bærekraftig og ansvarlig. Og det er det ikke så enkelt å forstå det heller.

Det politiske året i kommunene begynner i desember med å vedta budsjettet for kommende år. I Hurdal ble dette ble vedtatt med underskudd og kunne ikke godkjennes. Den gullforgylte fallskjermen til en tidligere rådmann kastet fortsatt mørke og kostbare skygger over bygda. Så mørke at ikke engang rådhusets lysekrone klarte å lyse opp i situasjonen. Og vi gikk dermed inn i det nye året uten budsjett. Det ble først vedtatt i februar. Da hadde den midlertidige rådmannen klart å få til et budsjett i balanse gjennom å tømme alle kommunens fond og reserver. Og selvfølgelig med den klare beskjeden at overskridelser ikke måtte forekomme. Ingen ble vel overrasket over at regnskapet allerede for 2. tertial likevel viste et overforbruk på flere millioner. Når lovpålagte tjenester skjæres helt inn til beinet og litt til er det en uunngåelig konsekvens.

På vårparten dukket det opp en ny rådmann i Hurdal. Lyspunkter forekommer av og til. Tonen i rådhuset virket plutselig lettere og atmosfæren ble lysere og mer behagelig. Det kom også signaler som kunne tyde på en høyst nødvendig kursendring for kommunen. Og med dette tok de folkevalgte en mer eller mindre velfortjent sommerferie.

Høsten ble travel. Rådmannen holdt ord, budsjettprosessen fikk både en tidlig start og en grundig gjennomgang. Det ble mange og lange møter der alle deltok. Både folkevalgte, administrasjon og ansatte. Tonen var langt mer positiv enn på mange år, og nesten alt lå godt til rette for den forventede kursendringen og for en høyst nødvendig nytenkning på mange områder.

Derfor ble nedturen ekstra lang og bratt da rådmannens ferdige forslag til budsjett kom på bordet. Der var det dessverre ingen kursendring å spore, ingen nytenkning. Bare noe som nesten kunne vært en blåkopi av tidligere budsjetter.

Snauskrapt til beinet og litt til, spesielt for de lovpålagte tjenester. Og selvfølgelig med den etter hvert tradisjonelle beskjeden at absolutt ingen overskridelser kan godtas. Det eneste nye var forslaget om å innføre eiendomsskatt og det kan ikke akkurat betegnes som positivt.

Skuffelsen var stor, både blant opposisjonspolitikere og blant bygdefolk flest. Mange arbeidet både hardt og lenge for å unngå denne høyst uønskede og usosiale skattleggingen av folks hjem. Og et godt og realistisk alternativ kom på bordet. Alt til ingen nytte. Flertallskameratene marsjerte blindt i takt videre på den gamle og velkjente kursen, også kjent som den brede vei. Opposisjonens innvendinger ble oversett og, etter fattig evne, forsøkt latterliggjort og omtalt som uansvarlige.

Så endte da dette merkelige året som forventet. Den ene posisjonspolitikeren etter den andre forkynte at de egentlig ikke verken ønsket eller ville ha eiendomsskatt. Men at de likevel måtte stemme for den fordi de ikke så noen alternativer. Store mørke skylapper hindrer i å se selv det mest opplagte. Da klarer ikke engang bygdas mye omtalte lysekrone å trenge gjennom det totale åndelige mørket. Opposisjonens alternativ ble som forventet nedstemt, og Hurdals befolkning fikk en julegave de ikke har fortjent, slett ikke ønsket seg og som alle helst ville vært foruten. Etter sigende også de som stemte for den, utrolig nok.

Men alt er ikke bare svart og dystert. Komikkens lys kan trenge gjennom selv den mørkeste natt. For eksempel en talsmann for posisjonen som, etter å ha gått hardt inn for å innføre eiendomsskatten og påpekt hvor viktig og ansvarlig den var for bygda, plutselig fikk kalde føtter to minutter etter at vedtaket var gjort og holdt et lengre innlegg om hvor urimelig og urettferdig den kan slå ut for mange. Det må rett og slett være ny norsk rekord i etterpåklokskap og inkonsekvens.

Ganske både interessant og underholdende var det også å høre en gammel og, i egne øyne, erfaren politiker beklage seg over at ensrettingen i kommunestyret var blitt borte, og at det fantes uroelementer i salen som både skapte splittelse og var ufine nok til å ha andre meninger enn flertallskameratenes vedtatte. Det må være på sin plass å minne vedkommende om at vi ikke er det øverste sovjet, men et demokratisk valgt kommunestyre med forskjellige partier og forskjellige meninger. Slik kommer det nok til å bli også i kommende år.

Uansett, dette merkelige året går mot slutten og vi kan ønske hverandre en god jul og et godt nytt år. Jeg er forresten litt usikker på om de som har gitt oss eiendomsskatten i julegave virkelig har samvittighet til å gjøre det. Men det er heldigvis ikke mitt problem.

God jul og godt nytt år!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no