20. jul
 
Det store regnestykket
Det er med undring jeg leser innlegg på innlegg fra høyresiden, der de mener jeg og Ap ikke kan regne og at jeg har skylden for de siste hundre års (van)styre i Eidsvoll.

Publisert: 10.des.2017 15:00
Oppdatert: 08.des.2017 12:17

Om jeg har fornærmet noen ved å påpeke at deres regnestykke ikke går opp, så beklager jeg.

Men hvordan de, som selv har vært med og styrt i et halvt århundre, kommer fram til at det var jeg som var X i ligningen om skyld, når jeg er 39 år og har vært med i eidsvollpolitikken i tre år, er usikkert. Det får være opp til innbyggerne selv å regne seg fram til det. Jeg kan svare for de årene jeg har vært med, hva vi har gjort og hva vi skal gjøre.

DEBATT: Hege Svendsen og Aps regneferdigheter

Her er noe det høyresiden kaller Arbeiderpartiets vanstyre de siste årene:

Det første vi gjorde var å ansette flere planleggere. Hvorfor? Jo, fordi Eidsvoll trenger fortgang i utviklingen, særlig i Sundet. Vi er en kommune med svak skatteinngang og trenger flere skattebetalere. Inntektene påvirker som kjent tjenestetilbudet. Høyre? De stemte mot.

Vi gjenåpnet Panorama kino og ga mer til lag og foreninger. Hvorfor? Fordi gode kulturtjenester gjør det mer attraktiv å bosette seg her og det gjør det også bedre for oss som allerede bor her. Det øker verdien på eiendommene når vi har gode tjenester til små og store innbyggere. Høyre? De stemte mot.

Vi ansatte flere medarbeidere i barnevernet, flere helsesøstre på skolene, og ga penger til fritidsaktiviteter for ungdom. Hvorfor? Fordi vi vil forebygge en dårlig utvikling og gi gode tilbud til barn og unge som sliter. Det er billigere for samfunnet å forebygge enn å reparere. Høyresiden? De stemte imot fritidsaktiviteter til ungdom.

Vi skapte sommerjobber for ungdom. Hvorfor? Fordi ungdomsledigheten stiger og vi vil at eidsvollungdommen skal få arbeidslivserfaring og interesse for kommunale jobber. Høyresiden? De vil ta dem bort.

Vi ansatte flere sykepleiere og omsorgsarbeidere i hjemmetjenesten. Hvorfor? Fordi det er mest effektivt å tilby tjenester i hjemmet. Det er også bedre for den som ønsker det å kunne få bo hjemme så lenge som mulig. Vi hadde store utgifter med overliggerdøgn etter sykehusopphold. Disse har vi fått ned og pasientene har fått god hjelp lokalt.

Vi ansatte demenskoordinator i 100 prosent stilling og meldte Eidsvoll inn i det demensvennlige samfunnsprosjektet til Nasjonalforeningen for folkehelse. Hvorfor? Fordi fler og fler blir rammet av demens. Disse sykdommene påvirker den enkelte, pårørende og samfunnet rundt. Med god hjelp, god informasjon og gode hjelpemidler kan den enkelte bo lenger hjemme og ha et verdig liv. Høyresiden? De stemte imot forslaget om utvidelse av stillingen.

Vi innførte velferdsteknologi med nye dørlåser og trygghetsalarmer uten å øke prisen som høyresiden ville. Vi gjeninnførte den kulturelle spaserstokken for å gi kulturtilbud på sykehjemmet og vi bygget og fortsetter å bygge flere sykehjemsplasser. Vi vedtok også at pasientene skal slippe å bo to på rommet mot sin vilje. Høyresiden? De vil reversere det meste.

Med vårt budsjettforslag for 2018 fortsetter vi i posisjonen i samme retning med forebygging og tidlig innsats for barn og eldre. Ved å ansette helsesøstre for 0–5 år vil vi gi bedre oppfølging fra tidlig alder, eventuelt kunne sette inn tiltak. Ved å ansette skolemiljøarbeidere og barne- og ungdomspsykolog kan vi hjelpe fler unge før de havner i rus, psykiatri eller kriminalitet.

Ved å satse på rehabilitering etter sykdom og skade kan vi gi nødvendig opptrening slik at innbyggere unngår å bli langtidspasienter på institusjon. En langtidsplass koster millioner og ikke minst er det bedre for den enkelte å kunne få bo hjemme.

Vi vil tilby alle over 75 år hjemmebesøk for å kartlegge behov om tjenester og for å gjøre den enkelte tryggere i sitt eget hjem.

Vi vil gi alle 3.-klassingene gratis inngang til svømmehallene fordi halvparten av alle 10-åringer i Norge kan ikke svømme og barn drukner hvert år. Det vil hindre at det skjer med barn fra Eidsvoll.

Vi vil ikke øke SFO-betalingen med 3000 kroner pr. barn slik høyresiden vil, fordi vi vet det vil føre til at flere barn ikke får være på SFO.

Man trenger ikke å være et mattegeni for å forstå at det lønner seg både for den enkelte og for kommunens økonomi å forebygge. Man trenger heller ikke å være et mattegeni for å forstå at gode sykehjem, skoler og annet tjenestetilbud gjør det mer attraktivt å bosette seg i kommunen vår. Eiendommene stiger i verdi og vi får flere skattebetalere. Samlet sett gir det kommunen større handlefrihet og mer å fordele på skoler, barnehager og helse.

Fra Lesernes EUB: Manglende økonomistyring et stort problem for Eidsvoll Ap

Høyresiden i Eidsvoll vil kutte i det meste av dette og stemmer mot nesten alt vi har foreslått og vedtatt. Pussig nok legger deres partifeller i Ullensaker inn mange av de samme forebyggende tiltak som vi i posisjonen i Eidsvoll gjør. De kaller det for effektivisering og tenke nytt.

Er det da vi som ikke tenker nytt og som ikke kan regne?

Hege Svendsen er nestleder og kommunestyre- representant for Eidsvoll Ap

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no