21. jul
OPPMERKSOMHET: Den internasjonale biomangfolddagen bør får mer oppmerksomhet, mener Hans Petter Sveen (MDG). Det samme gjelder bienes dag. Arkivfoto: Kristian Westgård
 
Dette er dagene vi ikke markerte i mai
MANGFOLD: Mai er på mange måter en spesiell måned, da vi har flere merkedager som betyr mye for mange.

Publisert: 01.jun.2018 18:00
Oppdatert: 01.jun.2018 15:37

Den som vi markerer best, er jo 17. mai, Norges nasjonaldag. Andre viktige merkedager er 1. mai og Frigjøringsdagen, 8. mai. Det er lett å ta vår velstand og frihet for gitt, når vi i dette landet har levd i frihet, demokrati og velstand i over 70 år. I tillegg var flere viktige religiøse høytidsdager i mai i år, som Kristi himmelfartsdag, Pinsen og 1. ramadan. Kanskje har andre religioner også noen høytidsdager i mai, for alt det jeg vet.

Men det er noen andre dager som vel også burde få mere oppmerksomhet. Jeg tenker særlig på Den internasjonale biomangfolddagen (22. mai). Målet med denne FN-dagen er å «spre kunnskap, interesse og engasjement om vårt biologiske mangfold» som det står nedskrevet. Kanskje er dette en dag som burde fått mye større status!

Biomangfold, det vil si det mangfoldige livet som finnes på denne planeten – i skoger, i havet, i lufta og over alt – er utsatt for et voldsomt press på grunn av at vi mennesker blir fler og fler, og omgjør mer og mer natur til matproduksjon, veier, boliger, vareproduksjon med mer. Dette har medført at i Norge er andel areal som er såkalt villmarkspreget, visstnok redusert fra cirka 50 prosent i år 1900, til trolig rundt 10 prosent i dag.

I andre deler av verden ødelegges store områder med blant annet regnskoger, korallrev og annet, på grunn av menneskelig aktivitet. Dette er en voldsom trussel mot livsmangfoldet, og samtidig også en trussel mot menneskeheten og våre etterkommeres velferd. Noen mener at mennesket nå står for den sjette store utryddelse av arter, greier vi ikke raskt å endre kurs.

For oss som er engasjert i lokalpolitikken, er jo kunnskap om status i forhold til natur og biomangfold svært viktig. Men, de aller fleste av oss er jo ikke fagpersoner på dette området. Derfor trenger vi hjelp til å skaffe oss mere kunnskap. Det sistnevnte kan vi kanskje best oppnå ved å få til en tettere dialog og samarbeid med naturvitere og miljø- og naturvernorganisasjoner. Dette er en svært viktig sak for oss i Eidsvoll MDG, og som vi håper å få med oss de andre partiene på.

Avslutningsvis kan jeg jo nevne en av de nyeste «merkedagene», bienes dag (20. mai). Den hadde jeg forresten ikke hørt om selv, før nå. Men, vi har jo over flere tiår hørt om en omfattende nedgang av bier, så kanskje greit at de også fikk litt mere oppmerksomhet. Når vi også vet at humler og bier bidrar til kanskje rundt 30 prosent av maten som vi spiser, er det lett å forstå hvor viktig det å sikre at disse ikke utryddes. Men, hvordan kan vi best unngå det? Jo – høre med dem som kan faget!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no