20. jul
 
Dingsen som forandret alt
LEDER. Sommeren 2007, nærmere bestemt 29. juni, ble Apples iPhone lansert på det amerikanske markedet. Og verden har aldri blitt helt den samme.

Publisert: 03.aug.2017 10:00
Oppdatert: 03.aug.2017 10:28

Telefonen som da ble tilgjengelig manglet veldig mye funksjonalitet som vi i dag tar som en selvfølge. Kameraet var dårlig, ingen MMS, ikke 3G og teknisk sett var telefonen på mange områder dårligere enn hva konkurrentene kunne tilby. Men den startet likevel en mobilrevolusjon, og med den neste versjonen, som ble sluppet noen måneder senere, var kursen staket ut. Og selv om versjon nummer to fremdeles ikke var best rent teknisk, var brukeropplevelsen så mye bedre at telefonen raskt ble en suksess.

I Norge ble iPhone sluppet sommeren etter, men det var strengt tatt først i 2009 at telefonen ble tilgjengelig alle steder. Så egentlig bør vi vente ett til to år med å feire jubileet her hjemme.

Med iPhone i spissen ble smarttelefoner raskt allemannseie. Internasjonalt, nasjonalt og lokalt er det få dingser som alene har påvirket hverdagen vår så mye på så kort tid. De siste 30 dagene har 66 prosent av alle besøk på eub.no kommet fra en mobiltelefon. Stadig flere av oss kjøper tog-, buss- og kinobilletter via telefonen. Vi kommuniserer mer enn noen gang, og på stadig nye måter. Å spørre når noen logger av er blitt meningsløst, vi har telefonen med oss overalt, og er også tilgjengelige hele tiden. Det har selvsagt sin pris.

Arbeid og fritid går i ett. I Frankrike ble det fra nyttår forbudt å pålegge ansatte å lese jobbepost utenom arbeidstid. I Norge har vi allerede regler som sier at arbeidsgiver ikke kan kreve at vi skal være tilgjengelige på fritiden. Regler kan uansett ikke regulere alt. Vi tror mer på sunn fornuft. I mediebransjen er vi storforbrukere av smarttelefoner og digitale tjenester, men nå på sommeren vil vi gjerne også slå et slag for kjedsomheten. Bruk gjerne noen timer de siste feriedagene, hvis du har noen igjen, på å kikke ut av vinduet eller gå en tur, uten mobilen i nærheten. Å ha «skjermfri» en periode kan være både nyttig og nødvendig.

LES OGSÅ: Hot med dingsereperasjoner

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no