22. nov
 
Drikkevann i Eidsvoll - budjettforslaget
Betraktninger om vannforsyningen i kommunen.

Publisert: 07.nov.2019 09:00
Oppdatert: 06.nov.2019 15:25

Damtjern vannverk

For 3 år siden overtok Eidsvoll kommune Damtjern vannverk i Feiring. Politikerne fikk seg da forlagt et overslag om dette ville koste Eidsvoll cirka 10 millioner kroner til oppgradering de neste årene. Rådmannen fikk også inn at de måtte øke bemanningen med en stilling som følge av overtakelsen. Dette gikk glatt igjennom hos politikerne da regninga skulle sendes rett til innbyggerne som vanlig er på selvkostområdene.

Budjettforslaget til rådmannen nå 3 år seinere viser at det trengs 44,5 mill for å få vannforsyninga på stell i denne delen av Feiring.

Dette fikk ikke politikerne informasjon om før de gjorde vedtaket sitt i 2016.

I prosent er bommen her større enn for Bårlidalsaken.

Gamle vannledninger

Eidsvoll setter nå opp takten i utskiftinga av de gamle vannledningene. Dette er veldig prisverdig.

Men hvordan velger man ut hvilke strekninger som skal fornyes?

I rådmannens forslag for de neste 4 årene ligger det ikke noe midler til fornying eller oppgradering i sørbygda. Det er etter mitt syn åpenbart at her må politikerne se nærmere på prioriteringa på dette området. Jeg regner med at det er høydebassengene på Bekkedalshøgda som sikrer jevn vannforsyninga i sørbygda i dag. Sitter rådmannen med kunnskap om at disse holder de 4 neste årene uten rehabilitering eller nybygging? Det er underlig for dette var inne i planverket tidligere.

Eller er løsningen at Eidsvoll skal kjøpe sitt vann til sørbygda fra Ullensakers vannverk? Noe som tidligere er blitt avvist eller satt på vent. Kun reservevann er avtalt kjøpt derfra.

Vannavgifta i Eidsvoll

Vannavgifta vil måtte øke mye i Eidsvoll de nærmeste årene, som i mange andre kommuner.

Er det da lurt å gjøre et poeng av at den ikke øker i 2020 for så de neste 3 årene å legge opp til en økning på 10 prosent hvert år?

Vi har cirka 290 km med kommunale vannledninger og en god del av disse må skiftes ut etter hvert. Det blir oppgitt at cirka 40 prosent av vannet forsvinner gjennom lekkasjer. Vi bruker nå cikra 50 millioner kroner på å skifte ut cirka 10 km med vannledning fra Minnesund til Elstad. Dette viser noe om hvor store kostnader vi står overfor framover og regninga sendes rett til oss innbyggerne.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no