12. nov
ANGÅR ALLE: Dyremishandling av dyr angår alle, skriver Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Anne K. Harkestad
 
Dyremishandling angår oss alle

Publisert: 25.jun.2019 09:30
Oppdatert: 25.jun.2019 09:36

I Eidsvoll Ullensaker Blad onsdag 19. juni kunne vi lese om katten Sjefen som måtte avlives etter å ha blitt skutt. Katten som ble 17 år gammel, ble lam i halve kroppen av skuddet som traff ryggen, og må ha lidd mye før den ble funnet og fikk slippe lidelsene.

Mishandling av dyr er dessverre ikke et unikum i Norge og stadig vekk hører vi om katter som blir skutt og drept, eller mishandlet til døde. Slik oppførsel viser manglende empati og respekt for levende individer og er en direkte trussel mot både dyr og mennesker.

Liten oppklaring

Bare de siste årene har Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger rapportert og anmeldt flere tilfeller av katter som blir skutt og drept. Felles for de alle er at sakene blir henlagt innen kort tid, da det mangler ressurser til å etterforske og spore opp gjerningspersonen.

Tanken på at noen går rundt i et boligstrøk med et skarpladd våpen og skyter etter familiedyr, burde være en vekker for politiet om at slike saker må tas på største alvor. Avhengig av våpenet, kan dette ha lang skuddrekkevidde og treffe andre ting enn kun målet til gjerningspersonen.

Vold avler vold

Over årenes løp har det blitt godt kjent at det finnes en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Dette betyr at i husholdninger der dyrene mishandles, vil mennesker stå i faresonen og der mennesker mishandles, vil dyrene stå i faresonen. I saker hvor ville dyr eller andres dyr er offer, finnes det ofte historikk med voldsbruk i husholdningen til voldsutøveren.

En voldshandling, uavhengig av om den rammer dyr eller mennesker, må tas på største alvor. Handlingen til ungdommen som sparker hunden eller klipper halen av katten, kan ikke bortforklares som ungdomsstreker. Risikoen for at et annet dyr, en fremtidig partner eller barn også blir kjent med mishandlingens verden, er stor.

For å hjelpe alle de som lever i frykt for fysisk og mental mishandling hver dag, må vi alle samarbeide for å gjøre livene til disse dyrene og menneskene bedre. Vi må alle være den brysomme «nabokjerringa» som melder ifra når vi mener noe er galt. Dersom du mener noen utsettes for fysisk eller psykisk mishandling, er det viktig at du sier ifra. Kontakt Mattilsynet og barnevernet eller politiet slik at dyr og mennesker som lever i en voldelig hverdag kan få et nytt liv.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no