23. apr
 
Eidsvoll har flest lærlinger på Romerike
Eidsvoll kommune er best når det gjelder lærlinger, med 1,1 lærling pr. 1000 innbyggere. De andre kommunene på Romerike er ikke like flinke.

Publisert: 03.aug.2017 06:00
Oppdatert: 03.aug.2017 06:27

Som leder og nestleder av yrkesopplæringsnemnda er vi opptatt av at ungdom i videregående skole skal få den opplæringen de har krav på. For ungdom som har valgt yrkesfag er læreplassen en viktig del av denne utdanningen. Bedriftene er flinke til å ta imot lærlinger, men offentlig sektor stiller ikke opp i like stor grad. Bare 7 av 22 kommuner i Akershus har én lærling pr. 1000 innbyggere.

KS landsting har tidligere anbefalt 1 lærling pr. 1000 innbyggere. Men i 2016 anbefalte KS landsting kommuner og fylkeskommuner en dobling, det vil si minst to lærlinger pr. 1000 innbyggere. Dette er det ingen av kommunene i Akershus som har, ifølge tall fra avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune.

I 2015 reiste NHO Oslo og Akershus rundt og fikk sittende ordfører og andre lokale kommunestyrekandidater til å signere på en budstikke for lærlinger og flere læreplasser. 85 kandidater i 22 Akershus-kommuner skrev under på at de som folkevalgte skulle arbeide aktivt for å sikre lokale ungdommer en god utdanning. «Vi skal som kommunepolitikere ta vår del av samfunnsansvaret. Vi forplikter oss til å gjøre en grundig jobb med å hente inn informasjon om hvor det er behov for lærlinger, og sørge for at kravet om lærlinger følges opp i anskaffelsene i vår kommune», het det.

For å rekruttere flere elever til yrkesfagene, og for få flere gjennom hele løpet, må arbeidslivet tilby flere læreplasser til ungdom. Mangel på læreplasser er en trussel mot lærlingemodellen, som er et spleiselag for utdanning mellom skoleeier og arbeidslivet.

Kommunene må også selv satse på lærlinger i de fagene der det er mulig. Tallene fra Akershus viser at kommunene godt kan øke innsatsen her. Helsefagarbeidere vil vi trenge både til dagens og framtidens eldre. Barne- og ungdomsarbeidere er viktige for dem som vokser opp i barnehager og skolefritidsordning.

Vi lover å spørre enhver bedriftsleder vi møter om de kan ta imot lærlinger i sin bedrift, men da må også kommunen gjøre sin del av jobben.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no