21. okt
DILTER: Posisjonspartiene har ingen innvendinger, og dilter etter rådmannen, mener John H. Retterås. Foto: Bjørn Inge Rødfoss
 
Eidsvoll kommune er rådmannstyrt
Posisjonspartiene i Eidsvoll kommune (Ap, Sp, SV og MDG) lar rådmannen fullstendig legge premissene for investering og drift av Eidsvoll kommune.

Publisert: 11.des.2017 18:00
Oppdatert: 11.des.2017 13:53

Nær to milliarder (2.000 millioner) kroner skal investeres i skoler, barnehager, sykehjemsplasser og nytt Søndre Samfund i de neste fire år. Posisjonspartiene har ingen innvendinger, men dilter fullstendig etter rådmannen og totalt aksepterer rådmannens satsinger, noe som krever eiendomsskatt for å kunne finansiere disse investeringer, med en dobling av renter og avdrag, fra 74 millioner kroner årlig til 150 millioner kroner årlig om fire år, som resultat. Prioritering og rimelig måtehold er ikke gangbar politikk blant dagen politikere.

Posisjonspolitikerne skriver fra tid til annen at de «har snudd hver stein» (Ap etter budsjettbehandlingen i fjor) eller MDG som «skal snu hver stein» – etter budsjettbehandlingen i år. Når politikere skriver noe sånt, vet vi at det skjer ingen ting! Jeg er ikke sikker på om de skjønner så mye om økonomi og budsjettering heller?

Noen tips til politikerne i forbindelse med budsjett- og økonomistyring:

Tips en: Investeringstakten og volumet i investeringer må være økonomisk bærekraftig for kommunen. Et gammelt ordtak sier at man ikke skal strekke seg lenger enn skinnfellen rekker.

Tips to: Sørg for styring av Vilberg kompetansesenter, som i år går med nesten lik stort underskudd som eiendomsskatten det er budsjettert for 2018.

Tips tre: Se på antall ansatte/arbeidsoppgaver, samt sykefraværet i kommunen. I handlingsplanen kan vi lese at det ikke er store ambisjoner i kommunen når det i snitt er helt akseptabelt med et nærvær på 91 prosent (eller fravær på 9 prosent), når det ellers i arbeidslivet er på 4–5 prosent! Attpåtil har to avdelinger, NAV og Kommunal forvaltning en målsetting om et lavere nærvær på jobben neste år – fra nåværende 96–97 prosent til 93 prosent.

Kommunen har de senere år hatt et bra overskudd på 40–60 millioner årlig, og etter rådmannens utsagn tidligere i høst, tyder det på at dette er betydelig i år også.

Dersom det er ansvarlige og selvstendige politikere som hadde styrt i Eidsvoll, skal ikke denne høyst usosiale skatten være nødvendig å innføre – og det av sosialister og sosialdemokrater – som først og fremst burde representere «folk flest».

Det er også meget beklagelig at representanter til det høyeste folkevalgte forum, kommunestyret, kan ta fri etter eget godtbefinnende. Som valgt kommunestyrerepresentant har man møteplikt, men respekten for det viktigste politiske forum har i mange år vært altfor lite respektert i Eidsvoll.

Neste valg i Eidsvoll vil bli krevende for posisjonspartiene!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no