18. jul
 
Eidsvoll kommunes gjeld øker mye
Eidsvoll kommune har nå en gjeld på cirka 1500 millioner kroner.

Publisert: 02.des.2017 10:00
Oppdatert: 01.des.2017 13:27

Politikernes planer gjør at denne gjelden vil øke til cirka 3500 millioner de nærmeste årene. Pengene skal betales tilbake med renter. Kapitalkostnadene vil øke med cirka 75 millioner i året etter noen få år. Selv med nåværende lave rentenivå. Disse utgiftene har ikke Eidsvoll kommune penger til å dekke i dag. Eventuelt kan dette bety at nesten 100 stillinger må bort. Med påfølgende dårligere tjenester.

Mitt syn er at flertallet av politikerne ikke viser nok nøkternhet i sine investeringer. Overkapasitet er for dyrt. Vi kan blant annet ikke fortsette å bygge større skoler enn vi trenger de aller nærmeste årene. Her er det betydelig med penger å spare. Man har bygd kraftig overkapasitet på Langset. Er i ferd med å gjøre det samme ved ombygging/utvidelse av Råholt skole. Skolen har cirka 350 elever og er foreslått bygd ut til nesten 800 elever! Vilberg-skolene bygges trolig også med stor overkapasitet.

Jeg har tidligere foreslått at den stramme økonomien til Eidsvoll tilsier at skolene bygges ut etter hvert som behovet melder seg. Det er ingen krise om man må bruke brakker i et par år for å ta unna et ekstra behov mens man planlegger videre påbygging. Man vil ved en slik løsning spare kapitalkostnader og driftskostnader på ekstraarealene. Jeg blir møtt med uttalelser fra politikere som «nå skal vi i alle fall bygge stort nok» eller at det påløper «for høye riggkostnader» ved stadige påbygninger.

Jeg tror Eidsvoll kommune fikk noe ekstra riggkostnader når vi bygde legesenteret ved Vilberg helsetun og rett etterpå bygde på helsetunet samme sted uten at disse påbygninger var koblet sammen. Da har man vel tallene på ekstra riggkostnader? Håper politikerne sitter med disse tallene slik at de kan vurdere dette innspillet til mer nøktern utbygging. At vi får ekstra riggkostnader på nærmere 8 til 10 millioner kroner ved påbygging på skoler slik rådmannen har sagt tidligere, holder neppe mål etter mitt syn.

Å bruke inntektspotensialet som ligger i eiendomsskatt for å dekke alle disse investeringen allerede nå er dristig. Når lånene våre har en løpetid på 20 til 30 år, så skal det ikke mye fantasi til for å mene at rentenivået vil øke i denne tida. Hvordan skal vi da greie å betale våre kostnader? Hvordan skal Eidsvolls framtidige generasjoner greie å løse dette når nåværende politikere bruker opp inntektspotensialet vårt?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no