25. jun
Marianne Braaten, leder Utdanningsforbundet Eidsvoll
 
Eidsvoll må få en mer offensiv barnehagepolitikk
LESERBREV. Eidsvoll kommune er blant de 15 prosent av norske kommuner som har lavest grunnbemanning i sine barnehager. Dette kan vi ikke lenger være bekjent av.

Publisert: 18.apr.2017 14:19
Oppdatert: 11.apr.2017 14:32

Eidsvoll kommune har en bemanning på 2,8 voksne pr. 9 små (1-3 åringer) og 18 store (3-5 åringer). En så lav bemanningsnorm fører ofte til at det bare er to voksne pr. avdeling. Ved avvikling av pauser, møter, sykefravær o.l., resulterer det ofte i at det bare blir igjen en voksen pr. avdeling. Tenk deg at du har ansvaret alene når en treåring sitter på toalettet, og trenger hjelp til å tørke seg, du er opptatt med å skifte bleier på en ettåring, og to toåringer krangler om Brio-lokomotivet! En slik lav bemanning går utover barnas trygghet og muligheten til å bli sett.

Det er de ansatte i barnehagen som skaper en god barnehage. En god barnehage har trygge, gode voksne som ser og anerkjenner det enkelte barn, som engasjerer seg og lar barnet få utfolde seg i trygge omgivelser. Dette krever tilstrekkelig, kompetente voksne. All tilgjengelig forskning viser at tidlig innsats er viktig. Å sørge for at barna i barnehagen får mulighet til å leke, lære og utvikle seg i trygge omgivelser med omsorgsfulle voksne, har en positiv effekt for barna seinere i livet. Barnehagens kvalitet har stor betydning for barns læring mange år etter at de har sluttet i barnehagen (professor Edward Melhuish).

Eidsvoll kommune kan velge å satse på kvalitet i sine barnehager. Det har de råd til! Kommunen trenger ikke å sitte på gjerdet, og være blant de «dårligste kommunene i klassen», og vente på at Stortinget vedtar en bemanningsnorm på tre voksne pr. avdeling. Eidsvoll kommune kan vedta dette i neste års budsjett.

Resolusjon vedtatt på årsmøtet i Utdanningsforbundet Eidsvoll 29.03.2017

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no