20. okt
ELVELANGS: – Det kan tilrettelegges med benker og oppholdsplasser langs bekken og settes opp skilt som formidler natur- og lokalhistorie langs bekkens løp, mener IdaMoen Skatvedt. Bekken som vanligvis har forholdsvis stor vannføring, er nå i tørkeperioden nesten utradert.
 
Eidsvolls Akerselva – grønne lunger i sentrumsområdet
GRØNTOMRÅDER I SENTRUM: Da jeg var barn bodde min oldemor i et av rekkehusene i Løytnant Møllers vei.

Publisert: 16.jul.2018 11:00
Oppdatert: 16.jul.2018 11:48

Hun hadde en bratt hage med stikkelsbær, plommer og nydelige pioner som endte i en bekk bak det vi i dag kjenner som Europris.

Etter hvert som hun og hennes naboer ble eldre fikk hennes driftige nabo, som også var min klasseforstander på Vilberg og en habil skøyteløper på Myhrer, ideen om å bygge en liten bro over bekken sik at veien til Prix ble vesentlig kortere.

Jeg vet ikke om det er mine romantiske barndomsdrømmer fra denne broen over bekken og hyggelige turer til Prix som er bakgrunnen for engasjementet, men jeg ble i hvert fall veldig begeistret da jeg kunne lese i en oppdragsrapport fra NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) at de foreslår å åpne opp bekkedraget på nedre Vilberg.

ÅPNE BEKKEN

Kort fortalt går forslaget ut på å gjenåpne bekken som i dag går delvis åpen, delvis i rør fra Eidelbygget, bak Coop Prix, Europris, og videre over og gjennom Finsbråtens industriområde for så å munne ut i Vorma ved Skjoldnestangen.

LES OGSÅ: – Sundet preges av bakgårder og forfall

Bekken går i et historisk ravinelandskap der deler av ravinen er bevart. Jeg støtter meg til NIKU som skriver at «Dette er en opplevelseskvalitet, og bidrar også positivt med tanke på naturvern, biologisk mangfold og avrenning». NIKU skriver videre «For å styrke og revitalisere det historiske landskapet, kan denne ravinedalen gjenopprettes som grøntdrag med åpent bekkeløp».

Sundet trenger grønne attraktive lunger som har som formål og både kunne fungere som et rekreasjonsområde, men også som en naturskjønn og trafikksikker ferdselsåre. Ved å gjenåpne bekkedraget legger vi med dette til rette for spennende rekreasjons- og treningsmuligheter i sentrumsområdet, og knytter samtidig sentrum til allerede etablerte gang-og sykkelveier fra Gruemyrasiden og nytt gangfelt langs Odalsvegen.

Her kan beboere fra blant annet Styri, Kastellet, Gruemyra og østover gå eller sykle gjennom et trygt og vakkert område. Jeg ser for meg en åpen bekk med gangvei og belysning langs hele bekkeløpet. Det kan tilrettelegges med benker og oppholdsplasser langs bekken og settes opp skilt som formidler natur- og lokalhistorie langs bekkens løp. Der bekken og gangveien kommer ned til Skjoldnestangen kan gangveien langs bekken kobles på planlagte/eksisterende gangpromenade langs Vorma.

OMFATTEND EUTBYGGING

Både Finsbråten-området og Skjoldnestangen vil etter hvert være områder der man må anta at det vil skje omfattende utbygging de neste årene. Jeg håper derfor Eidsvoll Kommune sammen med utbyggere vil gå sammen om å kunne realisere Eidsvolls «Akerselva».

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no