16. jun
EFFEKTIVISERING: «Før en sender en stor, ny skatteregning til innbyggerne for å finansiere helt nødvendig kommunal drift og infrastruktur, må kommunen ha snudd alle steiner først. Det mener vi fortsatt ikke er gjort i Eidsvoll». Foto: Kristian Westgård
 
Før en sender en stor, ny skatteregning til innbyggerne, må kommunen ha snudd alle steiner først. Det mener vi fortsatt ikke er gjort i Eidsvoll
Eiendomsskatt er en usosial skatt.

Publisert: 13.nov.2017 17:30
Oppdatert: 13.nov.2017 14:24

Debatten om eiendomsskatt raser i Eidsvoll. Ikke bare i avisene, men også rundt kafébordene, over hagegjerdene og i lunsjpausene på jobb.

At en vanlig småbarnsfamilie skal måtte betale opp mot 20.000 kroner i året i eiendomsskatt, skaper selvfølgelig utrygghet i familieøkonomien. Eiendomsskatt er en usosial skatt som først og fremst rammer nyetablerte med boliggjeld, gjerne småbarnsfamilier med høy forsørgerbyrde.

I Eidsvoll ønsker vi å være attraktive for unge som vil etablere seg og bo i vår flotte kommune. En god representant for disse er Henrik Holum, som ble intervjuet i EUB den 7. november. Jeg synes det er flott at småbarnsforeldre står opp mot eiendomsskatt, men synd at han argumenterer uriktig når det gjelder regjeringens skattepolitikk. Det er helt feil at H/Frp-regjeringen har gitt enorme skattelettelser til superrike i stedet for å prioritere overføringer til kommuner som trenger det. De store pengene går til kunnskap, samferdsel, styrkede helsetjenester, innovasjon og skattelettelser. En gjennomsnittsfamilie har fått 8000 kroner i redusert skatt med H/Frp-regjeringen. I tillegg har kommunens driftsresultat og økonomiske handlingsrom ikke vært bedre siden tidlig på dette årtusentallet. Den gjennomsnittlige årlige realvekst i frie inntekter i millioner kroner for Eidsvoll kommune har økt fra 2,3 prosent i perioden 2009–2013 til 4,4 prosent i H/Frp-perioden 2013–2016.

Eidsvoll Høyre har i alle år vært tydelige motstandere av eiendomsskatt. Før en sender en stor, ny skatteregning til innbyggerne for å finansiere helt nødvendig kommunal drift og infrastruktur, må kommunen ha snudd alle steiner først. Det mener vi fortsatt ikke er gjort i Eidsvoll. Vi mener det er et betydelig potensial for å drive Eidsvoll kommune mer effektivt. For eksempel har kommunen har knapt tatt i bruk omsorgsteknologi, slik mange andre kommuner har. Teknologi som kan gjøre eldre og hjemmeboende med funksjonsnedsettelser i stand til å leve mer selvstendige liv uten mye hjelp fra kommunale hender og slik sett frigjøre midler. Sykefraværet i kommunen er også stabilt høyt og vi vet alle at det skaper lite kontinuitet og kan true kvalitet i tjenestene – og at det er ulønnsomt.

LES OGSÅ: Oppretter finanskomité i forsøk på å slippe eiendomsskatt

Om to år er det valg. Da er det mulig å stemme inn partier i kommunens ledelse som vil utvikle tjenester som er mer moderne og mer effektive, og som samtidig kan bidra til at kommunen ikke innfører den usosiale eiendomsskatten. Arbeiderpartiets snuoperasjon den siste uken med å ville bruke oppsparte midler for å unngå eiendomsskatt, er å stikke hodet fullstendig i sanden. Å putte mer penger inn i et system som ikke fungerer godt nok, skaper definitivt ikke bedre tjenester for oss som bor i Eidsvoll og sikrer ikke en sunn kommuneøkonomi fremover.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no