18. jul
ØKNING: «Heldigvis har dagens regjering sørget for en trinnvis oppgradering av eiendomsskatten», skriver Hanne Tærud Strømberg.
 
Eiendomsskatt og årgangsvin i Eidsvoll
Trist å lese Hege Svendsen (Ap) sin begrunnelse og ikke minst beregning for eiendomsskatt i Eidsvoll kommune.

Publisert: 04.apr.2018 19:00
Oppdatert: 04.apr.2018 12:22

Ligningstakst for boliger i Eidsvoll har et snitt på cirka 500.000 kroner. Hvordan kan én promille av dette bli 1600 kroner, som hun hevder? Uansett, det er hevdet at man i beregningen skal gange ligningstakst med fire for å få beregningsgrunnlaget. Verdien blir da cirka to millioner kroner pr. boenhet. Vi får et snitt på 2000 kroner pr. boenhet i eiendomsskatt.

Det vil si 2000 kroner pr. år første år, med én promille som utgangspunkt. Rådmannen ønsker å heve prosentsatsen til sju promille i løpet av kortest mulig tid.

Ja, det stemmer faktisk, ta frem kalkulator! Heldigvis har dagens regjering sørget for en trinnvis oppgradering av eiendomsskatten.

Vi har cirka 8000 boenheter i Eidsvoll. Hvis alle skulle betale med snittet som utgangspunkt, ville vi få 16 millioner kroner inn pr. år. Det er lovet at minstepensjonister, pensjon mellom 150.000 og 180.000 kroner ikke skal betale denne skatten. Det er svært mange minstepensjonister i Eidsvoll og det vil bli flere med dagens boligplanlegging.

Tar vi med uføre, arbeidsledige og småbarnsfamilier med trang økonomi, som selvfølgelig bør slippe denne skatten, er vi snart nede på cirka 10 millioner kroner, se KOSTRA-tallene for Eidsvoll.

Det koster å håndtere denne skatten. Planlegging, inndriving, mange klagesaker og søknader om fritak. Skatteetaten kan ikke ta dette, uten nye stillinger. Her må også omsorgstjenesten, barnevernsetaten, jurister, takstmenn etc. trå til og nye stillinger opprettes. Kommunen har selv mange leiligheter og skal vel også betale?

En ny stilling, med de kunnskaper som etterspørres her, vil koste cirka én million kroner medregnet arbeidsgiveravgift og sosiale utgifter.

I Eidsvoll er det mange med bostøtte som leier privat. Husleien vil gå opp for å dekke eiendomsskatten og mer i bostøtte blir resultatet.

Eiendomsskatt vil i beste fall bli et nullregnskap, men jeg tror det vil gi røde tall.

Når Svendsen bruker køer for å kjøpe årgangsvin i Oslo for å begrunne sitt standpunkt, viser dette at hun ikke kjenner sitt publikum …

Jeg oppfordrer alle lesere til å sjekke KOSTRA-tall for Eidsvoll.

Ja, flere kommuner har eiendomsskatt, men de fleste har da en annen bygningsmasse og eierstruktur, mange store gårdeiere, store næringsbygg og områder med eksklusive boenheter.

Oslo er et godt eksempel, men her er bunnfradraget på 4,6 millioner kroner. Oslo politikere ser nå at dette antakelig ikke er høyt nok og vurderer å høyne bunnfradraget til 4,8 millioner. Vi snakker om en annen verden, kø for årgangsvin, ja.

PS! Advokathonorar og konsulenttjenester i forbindelse med uenighet om faktureringen av renseanlegget er nå på cirka 10 millioner kroner.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no