17. jul
HELSE: «Mange barn og unge sliter med stress, press og følelsen av å ikke være gode nok. De sliter med angst og depresjon.»Foto: Kristian Westgård
 
En av fem unge sliter med psykisk helse
Den største ressursen vi har er ungdommene våre.

Publisert: 03.sep.2017 06:00
Oppdatert: 01.sep.2017 14:00

De har ikke bare stål i ben og armer. De har kule ideer i hodet. De stiller nye, viktige spørsmål. De kan mye som voksne ikke kan. De løper raskere. De hopper høyere, og de sover lenger. De røyker og drikker mindre enn unge noen gang har gjort. De trives bedre på skolen enn unge noen gang har gjort. De er mer aktive og spiser sunnere enn unge noen gang har gjort. Likevel ser vi at mange av dem strever.

På landsbasis vet vi at en av fem unge sier de har psykiske helseutfordringer som går utover dere hverdagsmestring. Det er alvorlig. Høyre og våre samarbeidspartier, vil i neste stortingsperiode legge frem en forpliktende opptrappingsplan for barn og unge. Denne vil basere seg på en helt fersk strategi for psykisk helse, den første i sitt slag, som regjeringen nettopp har lagt frem.

Den nasjonale Ungdata-undersøkelsen gir et viktig innblikk i hva barn og unge selv sier om hvordan de har det, der de vokser opp. Her får vi også viktige svar på hvordan de har det psykisk.

Men Hurdal og Eidsvoll kommuner er dessverre ikke med i disse viktige undersøkelsene. Det synes jeg er leit og overraskende. Alle andre kommuner i Akershus deltar, og svarene fra ungdommene gir informasjon om hvor «skoen trykker» i det enkelte lokalsamfunn. Nå er det kanskje på tide at politisk ledelse og administrasjon i våre to kommuner, spør de unge hvordan de har det?

Mange barn og unge sliter med stress, press og følelsen av å ikke være gode nok. De sliter med angst og depresjon. Derfor har Høyre allerede sørget for rekordmange flere helsesøstre og psykologer i kommunene. Men Høyre vil mer. Vi mener alle kommuner bør ha et tilbud til barn og unge som sliter med psykiske problemer. Vi vil lovfeste plikt for kommunen til å opprette en egen funksjon som skal ha koordineringsansvar for hjelpetjenester til barn og unge.

Vi vil sørge for at vi får mer kunnskap om barn og unges bruk av sosiale medier og hvordan det virker inn på deres psykiske helse og livskvalitet. Mange barn og unge etterlyser psykisk helse på timeplanen. Det skal de få. Vi vil innføre livsmestring og folkehelse i skolen. Vi vil ha tiltak uten terskel for å gi de yngste som sliter hjelp når de tør be om det. Derfor må det bli flere psykologer i kommunen og mer tilgjengelige tilbud når unge trenger det. For å sikre trygghet, forutsigbarhet og raskest mulig hjelp vil vi i Høyre innføre pakkeforløp for unge med psykiske problemer. Vi må sørge for at små utfordringer og plager ikke vokser til store, kroniske helseproblemer.

Barna er fremtiden, de er vårt håp – de er den ressursen vi må være mest opptatt av å forvalte godt og investere mer i. For Høyre er dette derfor en av våre viktigste helsesatsinger i neste stortingsperiode.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no