18. aug
FATTIGDOM: I Eidsvoll er det 453 barn, i Ullensaker 698 barn og i Nannestad 214 barn som vokser opp i fattigdom. Illustrasjonsfoto
 
En bekymringsfri sommer for alle?
IKKE RÅD TIL FERIE: Vi kan velge å gjøre noe med barnefattigdom.

Publisert: 30.jul.2017 06:00
Oppdatert: 30.jul.2017 06:40

De fleste norske barn gleder seg til sommerferien. Noen er på hytta, noen er i badeland og andre er i Syden. Luften er full av forventninger, og hele familien er klar for bekymringsfrie dager i sola. Men dette er ikke realiteten for alle.

Ikke alle norske barn har muligheten til å reise på ferie om sommeren, delta på fotballcup eller besøke den lokale svømmehallen når det regner ute. Ifølge Statistisk sentralbyrå lever nesten 100.000 barn i fattigdom i Norge i dag.

I Eidsvoll er det 453 barn, i Ullensaker 698 barn og i Nannestad 214 barn som vokser opp i fattigdom.

Disse barna er ikke bare tall i en statistikk. Det er barna som leker i gata og går på skolen nære der du bor. Mange gruer seg til første skoledag fordi de ikke har en ferie å fortelle om, de har ikke ny skolesekk og klærne passer kanskje ikke helt. Allerede første dag faller mange av dem utenfor det sosiale fellesskapet.

Vi kan velge å gjøre noe med barnefattigdommen. Vi kan styrke fellesskapet og sørge for like muligheter for alle barn, uavhengig av hvor stor lommebok foreldrene har.

Om vi vil løfte barnefamiliene må vi også styrke barnetrygden. Fordelingsutvalget sier den er et av de mest effektive tiltakene for å bekjempe barnefattigdom. Siden 1996 har barnetrygden vært fryst. Om vi øker barnetrygden igjen og samtidig målretter den noe mer til flerbarnsfamilier og enslige forsørgere vil forskjellene bli mindre og færre barn vil vokse opp i fattigdom.

Noen partier vil behovsprøve barnetrygden. Det er en dårlig idé. Kutter du støtten til barneforeldre som kommer i jobb eller tar større stillinger gjør du at de får mindre igjen for å jobbe mer. Det blir fort en fattigdomsfelle som holder folk unna arbeid.

Behovsprøving er også byråkratisk. Vi mener barnetrygden skal være for alle barn slik de andre universelle velferdsordningene som sykehus og skoler er det.

Et samfunn med små økonomiske forskjeller er et varmt samfunn. Det er et velfungerende samfunn der tilliten mellom folk er høyere. Når 100.000 barn vokser opp med færre muligheter enn sine jevnaldrende, beveger vi oss bort fra dette samfunnet. Det er vårt ansvar å stå opp for de mest sårbare i samfunnet.

Det er på tide å ta et oppgjør med den økende ulikheten og økende fattigdommen blant barn i Norge. Derfor går vi til valg på å øke den universelle barnetrygden slik at alle barn får den oppveksten de fortjener. Jeg håper alle barn skal kunne glede seg til neste sommerferie.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no