20. apr
 
En fungerende ledelse gjennom enhver krise
MENINGER: Nye beredskapstiltak setter Norge bedre i stand til å takle krise og krig.

Publisert: 16.jun.2018 13:00
Oppdatert: 16.jun.2018 10:31

Regjeringen arbeider med å oppdatere planene for totalforsvaret av Norge. Arbeidet skal være ferdig i 2020. Totalforsvaret er den samlede innsatsen fra Forsvaret og sivilsamfunnet for å forsvare Norge. Det handler både om Forsvarets støtte til sivilsamfunnet i en krise, og sivilsamfunnets støtte til Forsvaret i krig.

I 2016 startet regjeringen et program for å videreutvikle totalforsvaret. Programmet skal øke motstandsdyktigheten mot trusler og angrep rettet mot samfunnskritiske funksjoner. Stortinget behandlet i fjor Samfunnssikkerhetsmeldingen. Denne tar for seg de viktigste samfunnstruslene og hvordan samfunnet skal beskyttes mot disse.

Norge skal opprettholde en fungerende ledelse gjennom enhver krise, og kunne behandle og forflytte skadde. Vi skal kunne opprettholde forsyningen av mat, vann og strøm, samtidig som kommunikasjons- og samferdselssystemer ivaretas. Mye av ansvaret faller på sivil sektor som skal støtte Forsvaret i krise og krig.

Totalforsvar handler om konkrete tiltak. Forsvaret har avtaler med strategiske partnere i norsk næringsliv. Et av disse er rederiet Wilh. Wilhelmsen-gruppen. Gjennom denne avtalen har rederiet oppdraget med å lagre og distribuere en del av Forsvarets materiell. Ved behov skal rederiet på svært kort tid kunne frakte materiell og forsyninger til ulike mottak over hele Norge. Dette gjør at Forsvaret vil kunne reagere raskere enn før, totalforsvarsevnen styrkes.

Til høsten øver 35.000 soldater på å forsvare Norge.

Totalforsvaret handler også om å øve på samarbeidet mellom Forsvaret og våre sivile beredskapsetater. Til høsten skal Forsvaret og NATO øve på å forsvare Norge. Om lag 40.000 soldater deltar på øvelsen «Trident Juncture». Dette blir en viktig test på samvirket mellom Forsvaret, sivilsamfunnet og totalforsvaret. Under øvelsen vil Forsvaret få støtte fra blant annet Politiet, jernbanesektoren, veimyndighetene og næringslivet.

Regjeringens arbeid for å fornye det norske totalforsvaret er en høyt prioritert oppgave. Dette arbeidet fortsetter derfor med uforminsket styrke fremover.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Hårek Elvenes, Høyre
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no