19. aug
GJESTAD: I sansehagen på Gjestad blomster i disse dager krokus og andre vårblomster. Fra trærne høres livlig fuglekvitter. Et flott sted å nyte våren og smaken av sommer. Hver gang jeg går forbi mangler det imidlertid noe vesentlig; det er ikke et menneske der, skriver Ivar Strømstad.
 
En påske med flott vær – til for å nytes, men ikke for alle?
Demens: Vi har lagt bak oss en påske med sol fra klar himmel og gode temperaturer. Å få være ute i slikt vær er energigivende og godt for både kropp og sjel.

Publisert: 02.mai.2019 13:00
Oppdatert: 02.mai.2019 12:39

Jeg har nå nesten daglig i ett halvt års tid hatt muligheten til å besøke min kone på demensavdelingen ved Gjestad bo og aktivitetssenter hvor en tur ut i frisk luft har vært en del av rutinen. Det er en glede å se hvordan hun setter pris på disse spaserturene. - Hvordan humøret blir bedre og samtalen lettere.

Så er det nå en gang slik at pårørende i varierende grad har anledning til å stille opp for å gå tur med sine kjære som er kommet på institusjon. Det er derfor naturlig å reise spørsmålet om hvilke ressurser kommunen prioriterer til uteaktiviteter for beboerne.

Dessverre blir jeg fortalt at bemanningen ved demensavdelingene ikke er dimensjonert slik at dette kan være et fast, regelmessig tilbud. Personalet gjør så godt de kan innenfor de rammer og rutiner som er gjeldende, men resultatet må nødvendigvis bli mer som et unntak enn en fast ordning.

Grunnleggende behov

All forskning konkluderer med at fysiske aktivitet for demente er avgjørende for livskvaliteten. Fra forskning.no siteres: «Vi må huske på at alle mennesker har et grunnleggende behov for bevegelse, også demensrammede.

Trolig kan en mer aktiv tilnærming til denne gruppen, sammen med andre miljøtiltak, forebygge og behandle depresjon»

Regjeringens «Demensplan 2020» inneholder mange gode intensjoner som også er tatt inn i kommunens egen plan: «Aktivitetene ved eldresentra skal økes gjennom tiltak for å motvirke ensomhet og passivitet og sosial tilbaketrekning for eldre generelt og personer med demens spesielt» Det synes imidlertid å være et visst gap mellom hva som sies i planer og det som faktisk skjer i praksis.

Sansehage

I sansehagen på Gjestad blomster i disse dager krokus og andre vårblomster. Fra trærne høres livlig fuglekvitter. Et flott sted å nyte våren og smaken av sommer. Hver gang jeg går forbi mangler det imidlertid noe vesentlig; det er ikke et menneske der! Så vet vi at inne på demensavdelingene sitter det kanskje et 30 talls personer som ikke kommer seg ut i denne hagen som er laget for dem, for å oppleve de gode øyeblikk og tilføre mening til livet.

Innen kriminalomsorgen formuleres målsettingen slik «Innsatte som ellers oppholder seg innendørs hele dagen, skal hver dag - så vidt det er mulig få anledning til å oppholde seg minst én time i friluft.»

Kanskje kan det være en idé å lage tilsvarende mål innen demensomsorgen i kommunen, realisert gjennom rutiner og bemanning som gjør det mulig å gjennomføre i praksis?

Torsdag 9. mai arrangerer Ullensaker demensforening åpent møte på Gjestad kafé hvor politikere fra de ulike partiene i kommunen vil stille. Temaet er: «Hvordan bør demensomsorgen i Ullensaker kommune ivaretas på kort og lang sikt». Vi håper mange vil komme, at vi få gode svar som gir grunnlag for optimisme og troen på en bedre fremtid både for de demente og deres pårørende.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no