20. jul
Sven-Anton Bunæs
 
En skikar varer evig
MINNEORD: Sven-Anton Bunæs sovnet stille inn på Ahus 21. april.

Publisert: 25.apr.2018 12:00
Oppdatert: 25.apr.2018 12:05

Denne tittelen skrev jeg i forbindelse med en av mine reportasjer om Sven-Anton Bunæs. Den spreke lokale skikongen sto ved en egenprodusert skigard ved hjemstedet sitt i Eidsvoll. Så viste det seg til slutt at også skikarer på et tidspunkt går inn i evigheten. Sven-Anton Bunæs sovnet stille inn på Ahus 21. april. Min ordlek med skikar og skigard har utspring fra ei vise som heter «Skigardsvise» med tekst av Stanley Jacobsen, hvor det heter: Ein skigard kan ikkje vara evig, veit du. Minnene om skikaren Bunæs, derimot.

Gud vet hvor mange mil han har gått på Tisjøen, på Eidsvoll Verk eller over Skramstadsetra. Kilovis med blå og rød swix og klister i litervis brukte eidsvollingen opp på sine utrolig mange treningstimer. År etter år gikk han. Først som aktiv utøver og deretter som aktiv turløper og etter hvert som meget aktiv pensjonist. I kjelleren henger det en rekke av utslitte ski som viser hva som måtte til for å samle sammen et hopetall av merker fra Birkebeinerrennet. Sommeren hørte friidrett og skogsturer til.

Glemte jeg å nevne at han var trener for det franske langrennslandslaget?

Rekk opp handa dere eidsvollinger som ikke vet hvem Sven-Anton var. Dere som ikke kjente han, har aldri løpt Skovsethrunden, gått på skole i Eidsvoll, vært ute på tur i skogen, drevet med bier og dere har aldri vært på Eidsvoll Bygdetun. Læreren hadde nemlig et ekstremt vidt interessespekter og var aktiv deltaker uansett om det var langrenn, bier, amatørteater eller oppbygging og vedlikehold av alt på bygdetunet.

Det var heller ikke bare turer aleine Sven-Anton holdt på med. Jevnlig tok han med seg barnebarna Karsten og Ingeborg. De var hos farfar en gang i uka fram til de begynte på skolen. Da gikk de turer, lagde bål, og koste seg.

4-toppløpet er ett av de mest interessante sportsarrangementene i Eidsvoll. Ideen og gjennomføringen sto Sven-Anton for. Starten har i alle år gått fra hans hjemsted i Camilla Collets veg og blitt avsluttet med grilling og sosialt samvær på samme sted. Der imellom har deltakerne vært på Ninabben, Skreikampen, Fjellsjøkampen og Mistberget, med løping opp til toppene og sykling mellom løpsøktene. Også i år skal 4-toppløpet avvikles. Det har heldigvis gått i arv.

Skisporene blir borte hver eneste vår. Det eneste som er sikkert er at sporene etter Sven-Anton forblir værende. Alle minnene har både kona Brit, sønnene Sven-Kåre og Kjell Asbjørn og alle vi andre fortsatt med oss. Også de som hang med nebbet når Skovsethrunden sto på kjøreplanen.

Så sjøl om skikaren nå er borte, står skigarden igjen. Og jeg er overbevist om at grantoppene på Minneåsen bøyer seg ydmykt i respekt for hedersmannen Sven-Anton Bunæs.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no