15. sep
BJØRKEMÅSAN: «Myra ligger der. Bjørkemåsan. Vidstrakt, vill og våt. Vakker. Vernet. Under overflaten ligger karbon. Masse karbon.» skriver Kjersti Mosbakk. Foto: Magnar Haraldsen
 
En takk fra Nannestad i år 2100
BJØRKEMÅSAN: Lederen i Nannestad MDG om hvorfor kommunen bør verne myra.

Publisert: 12.jun.2019 15:30
Oppdatert: 12.jun.2019 15:04

Nannestad, år 2100

Myra ligger der. Bjørkemåsan. Vidstrakt, vill og våt. Vakker. Vernet. Under overflaten ligger karbon. Masse karbon. CO2. På bare en kvadratkilometer myr kan det være lagret så mye karbon at det tilsvarer 250.000 tonn CO2. I gamle dager, da de reiste med utslippsfly, kunne en person reise 500.000 ganger tur-retur mellom Oslo og London for den mengden CO2. Derfor har karbonet fått bli der: Nede i myra.

Myra er en svamp. Antagelig er det unødvendig å si, siden alle lærer dette på skolen, men torvmosen i myra kan holde på vann tilsvarende ti ganger sin egen vekt. Det er uvurderlig i de periodene det virker som det aldri skal gi seg med å regne. Før i tida regnet det visst ikke så mye som nå.

Nannestad, år 2019

Vi har denne arealplanen. Den er vedtatt. I den står det at det skal bygges hus på Bjørkemåsan. På myra. Det blir dyrt hvis vi ikke følger planen, vi må betale erstatning. Dessuten kan det hende utbyggere begynner å tenke at vi ikke er til å stole på, hvis vi forandrer mening nå. Vi kan ikke høre på de partiene som vil at myra skal fortsette å være friluftsområde. Det er ikke ansvarlig. Vi må være ansvarlige.

Nannestad, år 2100

Setter du deg ned på en tørr tue i utkanten av myra om sommeren, er du nesten garantert å få se storspoven. Den bor der ute. For mange år siden var den truet, men heldigvis er den ikke det lenger. Masse andre fugler holder også til der, og noen ganger lander store flokker av trekkfugler og puster ut litt før de flyr videre. De finner så bra med føde på myra, fordi det er så rikt plante- og dyreliv der.

Folk kan du også se på myra. Ikke om sommeren, da er den for fuktig. Om vinteren, derimot, myldrer det. Spesielt i de få månedene snøen legger seg, og skisporene brer seg utover den flate myra. Lett tilgjengelig, enkelt å gå for barnehageungene som har så korte bein. Veien er kort for dem, rett utenfor barnehagens gjerde strekker myra seg utover. Et uendelig landskap for en liten tass. Også for alle som har litt lengre bein er skisporene på myra et eldorado. Lange ut, håpe på at skiene sitter og gir godt fraspark. Være sprek nok til å følge sporene helt til det begynner å gå oppover, mot Romeriksåsene. Derfra er det ingen begrensninger.

Nannestad, år 2019

Vi har tenkt oss om. Jo, det blir dyrt – men naturverdiene og de klimamessige fordelene av å beholde myra kan ikke måles i penger. Vi må kutte utslipp. Vi må ruste oss for klimarisiko i framtida. Noen ganger er det klokeste å endre mening, og dette er en av de gangene.

Nannestad, år 2100

For mange år siden var det noen som ville bygge hus der. Var det virkelig noen som ville ødelegge myra?

Nannestad, år 2019

Vi verner myra.

Nannestad, år 2100

Takk!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no