15. sep
INVITERT
 
En vårhaters bekjennelser
Jeg hater vår. Vår er pollen, gjørme, halvdaue fluer og overvintret bikkjemøkk.

Publisert: 05.mai.2018 19:00
Oppdatert: 04.mai.2018 15:31

Jeg har aldri skjønt meg på dem som lovpriser våren. Som snakker om at de velger seg april, og som synes det er så vidunderlig at snøen forsvinner. Har de sett seg rundt? Våren er like vakker som en nyklekka kylling.

Våren er ikke noe annet en vinterens gravferd. Den vidunderlig vakre vinteren som er så altfor kort her i landet. Vinteren er ren, kald og klar, med knirk under skoa og stjerneklare netter. Og nettene begynner såpass tidlig at det er lett å få med seg stjernehimmelen. Det er årstiden sin, det!

GJØRME

Men våren! Når sol og regn får overtaket og snøen til slutt smelter fra plener og jorder, blir verden gjørmebrun. Det er søle over alt. Nakne trær, gustne plener. Landskapet er så herjet og nedslitt at det bare er stusslig. Våren er den tapte årstiden – nesten fullstendig ubrukelig. Skogen er så bløt at det er bare å holde seg unna. Det må tørke opp før man kan komme seg innover furumoer og myrstrekninger uten å skade naturen unødvendig. Dessuten er det ikke spesielt fristende å gå i søle og råtten snø.

POLLEN

Og med våren kommer alle sommerens svøper tilbake. Fluer. Veps. Alt som summer og flyr og som mest sannsynlig er ute etter å plage deg. Aller verst er allikevel det vi ikke ser: Pollenet.

Bittesmå pollenkorn, helt usynlige, som fyller lufta og omdanner noen av oss til zombier. Øyne og nese renner, og kroppen er så sliten at det føles som om man har løpt en maraton før frokost. Forrige uke var det allerede så ille at jeg klorte på døra til fastlegen og bønnfalt ham om sterkere stoffer. Helst i sprøyteform. Jeg er mer insisterende enn den mest nedkjørte junkie når pollenet tar makten over meg og frarøver meg all livskvalitet.

FRIDAGER

Fridagene er en annen svøpe med våren. Det blir jo komplett umulig å få gjort et ærlig arbeid når fridagene kommer tett som hagl. Ikke før har arbeidsuka begynt, så er det arbeidernes dag eller himmelsprett eller pinse – og i tillegg et ukjent antall inneklemte dager. Har du forresten forsøkt å oversette begrepet inneklemt dag til et annet språk? Det går ikke! For det er bare i Norge vi har inneklemte dager på rekke og rad i en hel måned. Og når de inneklemte er over, kommer sommerferien. Det man ikke har rukket å gjøre før påske, kan man risikere å ikke få gjort før i august.

Nei, våren er noe herk. Mai handler kun om å overleve pollen og et ukjent antall timer i bunaden (noe som i seg selv kan være helsefarlig).

Det er først når bjørka står grønn og søla har tørket opp at selv jeg – vinterjenta – kan begynne å sette pris på en årstid uten snø.

Forhåpentligvis går det fort.

FLERE INVITERT FRA CHRISTINE

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no