20. okt
TOR ANDRE JOHNSEN: Stortingsrepresentant og medlem av samferdselskomiteen (FrP).
 
Enklere hverdag for eldre bilførere
Inntil nå har det vært slik at personer som er 75 år og eldre har måttet ta en helseattest hos legen for å fornye førerkortet. Man fikk da en helseattest med gyldighet i inntil tre år, etter fylte 78 gjaldt den for to år.

Publisert: 11.jul.2019 13:30
Oppdatert: 11.jul.2019 12:35

FrP i regjering endrer nå på dette. Aldersgrensen for helseattest økes nå til 80 år og attesten skal gjelde for tre år av gangen.

Inntil nå har det også vært slik at man har måttet ta en kognitiv test, det blir det også slutt på. Nå skal den kognitive testen kun brukes dersom fastlegen har mistanke om kognitiv svikt hos bilføreren. Helseattesten vil nå vanligvis kun være en normal helsesjekk av ting som syn, blodtrykk og lignende.

Alle disse endringene gjør hverdagen for landets eldre bilførere enklere, og det blir mindre byråkratisk og tidkrevende for fastlegene, uten at det går utover trafikksikkerheten.

Eldre i dag er friskere enn tidligere og har lang erfaring med å kjøre bil. Dette handler om å tilpasse regelverket dagens situasjon.

Bilen er svært viktig for mange eldre, spesielt i distriktene. Samtidig vil jeg understreke at de som ikke bør kjøre bil heller ikke skal det. Det har uansett alltid vært fastlegens ansvar. Om fastlegen mistenker at det kan være snakk om kognitiv svikt så blir man nødt til å ta testen, og avdekker man kognitiv svikt så vil man ikke få helseattesten. Men at alle eldre bilførere må gjøre dette er unødvendig, og oppleves også som en generell diskriminering, belastning og stressfaktor for mange.

Dette handler om å tilpasse regelverket dagens situasjon, gjøre det mindre rigid og byråkratisk og bedre hverdagen for de eldre.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no