15. des
ENGSTELIG: «Jeg hørere mange gruer seg for å kjøre den nye vegen. De skarpe svingene oppfattes som ubehagelige og unaturlig utformet.» Foto: Glen Widing
 
Finstadvegen er blitt en tragisk bilveg
Endelig har Finstadvegen over Tunelltoppen blitt utbedret. Det har blitt en enorm forbedring av sikkerhet for gående med det nye fortauet. Vi bilister slipper å være engstelige for å møte en barnevogn rundt neste sving.

Publisert: 04.nov.2017 06:00
Oppdatert: 03.nov.2017 20:10

Dessverre har den nye vegen blitt et mareritt for bilister. I Vegvesenets orienteringsskriv av februar 2017 begrunnes anlegget med at vegen «er smal og svingete». Det var riktig og er dessverre fortsatt riktig, spesielt på sydsiden av Tunelltoppen mot Bårlidalsbrua. Kjørebanen er fortsatt 5,5 meter bred. Sikten har blitt dårligere med de nesten loddrett steinveggene på oversiden. Svingene har blitt skarpere. Undres på om noen har beregnet hvor stor vegbredde en 13 meter lang buss krever i disse svingene. Det blir ikke plass til møtende biler! Jeg pratet med en som møtte en stor bil og måtte rygge rundt en sving for at de kunne møtes. Det var ikke morsomt eller trafikksikkert. Det blir spennende å se hvordan det blir med snøbraut mot steinveggen.

FERDIG: Finstadvegen har fått fortau

Jeg hørere mange gruer seg for å kjøre den nye vegen. De skarpe svingene oppfattes som ubehagelige og unaturlig utformet. Folk er engstelige for å legge seg for nær steinveggen og fortauskanten når de møter biler i svingene. Allerede har mange felger og dekk blitt ødelagt i kontakt med fortauskanten. Den totale vegbredden har blitt bra med to meter fortau. Møteproblemet kunne vært løst med et frest rumlefelt i asfalten i stedet for fortauskant.

Vegen over Tunelltoppen heter fortsatt Finstadvegen, selv om den her har vegnummeret til fylkesveg 502 Strandsvegen. Det er derfor underlig at det i sydøstre hjørne av Bårlidalsbrua står et vegnavnskilt med Strandsvegen. Navneskiltet i krysset Finstadvegen/Eidsvollvegen har blitt borte. Strandsvegen og Finstadvegen ble for vel ett år siden skiltet om til forkjørsveger. Det var lenge etterlengtet. I krysset ved Bårlidalsbrua har Finstadvegen sydfra fått vikeplikt. Det hadde vært naturlig om den vesentlig mer trafikkerte Finstadvegen hadde forkjørsrett helt til Eidsvollvegen. Det er praktisk umulig å overholde vikepliktslinjen i vegbanen slik den er plassert når en skal inn på Bårlidalsbrua.

SE VIDEO: Slik er den nye veien

Vintervedlikehold er et kjent problem på Finstadvegen. Vi har mange eksempler på at det ved snøvær på natta, så blir Finstadvegen først ryddet etter klokka 12 på dagen. Det fører til mange kritiske situasjoner i blant annet Bårlidalsbakken. Her skal alle bremse og kunne stanse. Vegen blir glattpolert. Jeg har mistet telling på hvor mange biler jeg har tauet opp av snøbrauta rett ovenfor krysset ved Bårlidalsbrua. Tanken er vel at vegrenna er bedre enn å skli ut i krysset. Med vikeplikt fra begge kanter i bunnen av bakken blir dette et enda større problem. Riktignok skal bilistene avpasse farten og kunne stanse i tide, men ulykker skjer gjerne når forholdene er lagt til rette for det.

En oppfordring til Statens vegvesen:

• Fjern fortauskanten langs Finstadvegen over Tunelltoppen.

• Endre skiltingen i Bårlidalskrysset slik at Strandsvegen har vikeplikt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no