23. apr
FORSLAG: «Det ligger et endringsforslag på bordet fra Fremskrittspartiet, Glad i Hurdal og Høyre. Et endringsforslag som sier nei til eiendomsskatt og som styrker helsesektoren med tre nye stillinger.»
 
Bærekraften er blitt et skjellsord blant bygdefolk
I 2014 vedtok det daværende kommunestyret i Hurdal å satse på bærekraft. Hurdal skulle bli «Bærekraftkommunen», Sustainable Valley.

Publisert: 12.des.2017 19:00
Oppdatert: 11.des.2017 13:36

De færreste hurdølinger så hensikten med dette den gangen, heller ikke hva det innebar. Det forsto nok dessverre ikke de som vedtok det heller.

Enda færre forstår det i dag. Men hurdølinger flest har i hvert fall sett og forstått hva som har kommet ut av bærekraften. En utrolig kostbar og totalt urealistisk sentrumsplan, og bærekraftfestivaler med gigantunderskudd for å nevne noe.

Det var ganske interessant å høre ordføreren innrømme at både sentrumsplanen og bærekraftsfestivalene hadde blitt mye dyrere enn politikerne hadde regnet med. Noen må jo ha sovet både grundig og lenge i timen. Bærekraftsatsingen har blitt et gigantisk pengesluk og resultatet i dag er en skakkjørt kommuneøkonomi og flere år på rad med snauskrapte budsjetter og tilsvarende store budsjettoverskridelser i etterkant. Det er på høy tid å ta konsekvensen av dette.

For inneværende år klarte kommunen med nød og neppe å få til et rekordtrangt budsjett ved å tømme alle fond og reserver. Det var ikke nødvendig å være økonomiprofessor for å forstå at det ville bli umulig å overholde det. Og allerede etter 2. tertial var overskridelsene store. Hvor store de blir ved årets slutt gjenstår å se.

Arbeidet med budsjett for kommende år begynte lovende. Vår nytilsatte rådmann varslet grundig arbeid og felles innsats for å rydde opp i problemene og for å gi kommunen et godt budsjett. Flere store arbeidsmøter med både folkevalgte, administrasjon og ansatte ble holdt og vi ventet oss både en nødvendig kursendring og nytenkning. Budsjettforslaget ble en stor skuffelse. Det inneholdt ingen kursendring og ingen nytenkning. Det fortsatte i samme spor som tidligere med innskrenkninger på skole og helse og med forslag om en usosial og umoralsk eiendomsskatt i tillegg.

Beklager å si det, men dette holder ikke mål. Tiden er overmoden for en kursendring i kommunen. Bærekraften er blitt et skjellsord blant bygdefolk og den er i realiteten er død, men holdes kunstig i live ved hjelp av en respirator som er svinedyr i drift. Det er på høy tid å slå av respiratoren. Kommunens ambisjoner må reduseres, antall årsverk i administrasjonen må reduseres. Vi må opprettholde de lovpålagte tjenester på en forsvarlig måte og Hurdals innbyggere skal ikke flås med stadig økte gebyrer og en usosial eiendomsskatt for å betale for dårligere tjenester.

For å si litt om eiendomsskatten, så er den forslått beregnet ut fra boligens ligningsverdi. Ta ligningsverdien og gang med fire, denne summen ganges med 0,8 og dette igjen ganges med to promille (fra 2019 med tre promille). Men husk to ting, etter hvert som kommunen trenger mer penger kan satsen økes opp til sju promille. Og da begynner det å koste for alvor. I tillegg kan kommunestyret kreve ny takst for å øke ligningsverdien. Her kan vi virkelig snakke om å gi en viss mann lillefingeren.

Det ligger et endringsforslag på bordet fra Fremskrittspartiet, Glad i Hurdal og Høyre. Et endringsforslag som sier nei til eiendomsskatt og som styrker helsesektoren med tre nye stillinger. Et endringsforslag som har langt større mulighet til å holde året ut enn det opprinnelige. Spørsmålet er om det finnes evne og vilje nok i kommunestyret til å forstå dette og til å gi forslaget det nødvendige flertallet til beste for Hurdal og Hurdals innbyggere.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no