17. jun
VIL JOBBE: «I samtlige Øvre Romerike-kommuner er det bare noen få prosentpoeng som skiller nordmenn og innvandrere i å være ut i arbeid», skriver Hoda Imad (Ap).
 
Er innvandring bare negativt?
I innvandringsdebatten er det veldig lett å fokusere på det negative, kostnadene og konsekvensene.

Publisert: 06.jan.2018 13:00
Oppdatert: 05.jan.2018 11:18

Temaet har lett for å provosere mennesker med ulike og motsettende meninger, da det for ofte fokuseres på symbolsaker, enkeltmennesker eller såkalte «norske verdier» som i bunn og grunn er blitt til en diskusjon om matvarer og hobbyer.

Den siden av innvandring som, dessverre, i stor grad ikke snakkes om – enten bevisst eller ubevisst – er alt det positive innvandring fører med seg.

For det første, vi må være ærlige med oss selv: enten må vi begynne å produsere barn som aldri før, noe jeg ikke vet om jeg en gang vil ta ansvaret for, eller så må vi akseptere at Norge behøver tilflytting av mennesker fra andre land. Mennesker som vil og kan arbeide. Mennesker som vil bidra til fellesskapet.

For at vi skal klare å ha en velferdsstat også i framtiden må alle som kan jobbe arbeide. Det må skapes jobber, både i offentlig og i privat sektor. Derfor er det viktig å få fram at selv om innvandrere utgjør 13,8 prosent av den norske befolkningen, utgjør de 21 prosent av alle gründerne i landet vårt. De fleste av gründerne har etablert seg i Oslo og Akershus. Dette tallet har økt hvert år. Det betyr enkelt og greit at innvandrere vil jobbe, og de vil også ta den risikoen som finnes i det å satse på å skape nye og flere jobber.

I samtlige Øvre Romerike-kommuner er det bare noen få prosentpoeng som skiller nordmenn og innvandrere i å være ut i arbeid. For å vise til noen av kommunene: I Ullensaker er det bare 2,1 prosentpoeng som skiller, i Eidsvoll er det 1,3 prosentpoeng og i Nannestad er der 0,8 prosentpoeng. Det er tall som vi må ta innover oss, og som vi må fronte og ha i mente i diskusjonene rundt middagsbordet, i klasserommet, på fotballbanen og i politiske arenaer.

Det er vårt felles ansvar å sørge for at debatten om innvandring fokuserer mer på det positive, fordi faktum er at innvandringen til Norge som har pågått siden 70-tallet har hovedsakelig vært bra for både kommunene, fylkene og landet vårt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no