18. jul
KOSTBART: «Nedsatt muskel- og skjeletthelse koster Norge 73 milliarder kroner årlig. Denne sykdomsgruppen er en av de dyreste ikke-dødelige sykdommene for samfunnet». Illustrasjonsfoto
 
Er kommunehelse- tjenesten på banen?
Hvordan brukes pengene som kommunene har fått av helseministeren?

Publisert: 01.sep.2017 13:30
Oppdatert: 01.sep.2017 13:43

I opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering har kommunene fått et større og utvidet ansvar for helsetjenester innen rehabilitering. Norsk Revmatikerforbund ønsker å bidra til å sikre at godt pasientforløp i våre kommuner.

Nedsatt muskel- og skjeletthelse koster Norge 73 milliarder kroner årlig. Denne sykdomsgruppen er en av de dyreste ikke-dødelige sykdommene for samfunnet, og det som gir størst tap av livskvalitet i befolkningen. Nesten halvparten av alt sykefravær her i landet er knyttet til muskel– og skjelettsykdommer og plager. De samme sykdommene står for en tredjedel av all uførhet. Derfor er rehabilitering så viktig, enten det er tilpasset trening, varmtvannsbasseng, fysioterapi eller andre rehabiliteringsformer.

Vi i Norsk Revmatikerforbund har jobbet for å få på plass en opptrappingsplan for rehabilitering. Endelig ble det lansert en opptrappingsplan med statsbudsjettet for 2017. Sammen med samhandlingsreformen og primærhelsemeldingen peker opptrappingsplanen på den viktigste endringen: det meste av all rehabilitering fremover skal skje i kommunal regi.

«Derfor er det også et mål at kommunene på sikt overtar flere rehabiliteringsoppgaver fra spesialisthelsetjenesten» står det i planen. Det betyr at kommunen vår får flere oppgaver, og mer ansvar. Men også flere midler, og muligheter. Er kommunehelsetjenesten og helsepolitikerne på banen?

Kommunene i Norge får i år 200 millioner kroner med «Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering». 100 millioner av disse er prosjektmidler kommunen må søke om, og 100 millioner er frie midler. Halvparten av pengene vil altså forsvinne mellom hendene våre hvis vi ikke aktivt skaper og forbedrer tjenester, og søker om midler til dette arbeidet i vår kommune. Norsk Revmatikerforbund er bekymret for at pengene vår kommune får i frie midler, ikke vil bli brukt til rehabilitering, men spres utover en allerede strukket kommuneøkonomi. Er helsepolitikerne i kommunen vår våkne?

Snart er det stortingsvalg. Våre lokalpolitikere har fått et mye større ansvar enn før for innbyggernes helse, det blir nok et faktum også etter valget. Dette er ingen enkel oppgave, og her må alle gode krefter tas med på råd for å tenke nytt og fremtidsrettet.

Vi i Norsk Revmatikerforbund bidrar veldig gjerne til å utvikle gode prosjekter innen samhandling og rehabilitering som gjør at kommunenes innbyggere får gode rehabiliteringstilbud. Vi har brukerkompetanse som er nødvendig for å utvikle gode rehabiliteringstjenester.

Sammen kan vi få til et løft, og øke livskvaliteten for alle som trenger rehabilitering i våre kommuner.

La oss ikke sove i timen! La oss sammen bedre rehabiliteringstilbudet som trengs i våre kommuner – mulighetene er der nå!

Jorun Ringen er leder i Ullensaker Revmatikerforening
June Adresen er leder i Eidsvoll Revmatikerforening

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no