19. nov
HJELP: Et bilde å bli glad av. En hjelpende hånd trenger de fleste av og til. Foto: Bjørn Hytjanstorp
 
Et bilde å bli glad av
Ta en nøye titt på dette bildet. Jeg blir rett og slett glad når jeg ser dette som illustrerer idrettens grunnverdier på en glitrende måte.

Publisert: 10.jun.2018 09:00
Oppdatert: 10.jun.2018 08:37

Kommende helg arrangeres den store styrkeprøven der de deltakende syklistene skal svette seg gjennom de over 50 milene fra Trondheim til Oslo. Sannsynligvis skal flere av dem som er med på dette bildet også være med på den langturen. Bildet er tatt på Minnesund i forbindelse med Mjøsa Rundt. Sannsynligvis er det tatt på vestsiden av Minnesund-brua. Jeg kjenner ingen av dem som er avbildet, men føler en herlig glede bare av å se på det. I et samfunn hvor man får følelsen av det altfor ofte er: «først meg sjøl, så meg sjøl og så min neste hvis det er til mitt eget beste», er det så fint å registrere at egoismen kan legges til side.

Idrettsutøveren i front sliter åpenbart i bakkene opp fra brua. En sykkelrytter fra Ullensaker CK har syklet like langt, men er villig til å bruke en hjelpende hånd til en utøver som sikkert har det fryktelig tungt.

Jeg vet ikke hvor mye eller hvor lang strekning syklisten fikk en dytt i ryggen, men kommer man opp bakkene der, blir det flatt mot Byrud. For alt jeg vet var denne hjelpa det som skulle til for at syklisten fikk anledning til å henge med gruppa inn til målgang i Feiring.

For alt jeg vet kan UCK-syklisten ha klundret i en bakke på Toten, eller punktert på Lillehammer og kanskje fått hjelp av andre til å komme opp i gruppa igjen. Denne hjelpende hånda kan kanskje ha gjort at Ullensaker-syklisten mistet en del sekunder og fikk litt dårligere tid enn han ellers kunne fått. Men i stedet for å få noen sekunder bedre tid eller noen plasseringer opp på resultatlista, brukes noen krefter til litt bistand.

Sykkel er en lagsport, men i motsetning til håndball, fotball, basketball og de andre tradisjonelle lagidrettene så kåres det individuelle vinnere i sykkel. I sykkel har du hjelperyttere som i praksis aldri kan vinne et ritt. Dem er med på laget for å gjøre en jobb for en presumptivt bedre syklist.

Turritt og aktive konkurranser er lite sammenlignbare. Men fellesnevneren er at det ikke er mulig å lykkes uten bistand. Ligger man på bakhjulet, er det en foran som må bruke mer krefter. I turritt som Mjøsa Rundt og Trondheim-Oslo sykler klubber samlet i lag og veksler hele tiden om hvem som ligger i front eller «rulle» som det heter på sykkelspråket.

Ingenting er bedre enn å utøve en eller annen form for trim eller å svette litt – uansett alder og form. Noen få negative elementer kan man plukke fram, men ofte er det flere negative sider jo nærmere eliten man kommer. Men man kommer som oftest lengst hvis man legger egoismen til side og bidrar med en hjelpende hånd av og til.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no