20. jul
NASJONAL KONTROLL: «En tilslutning til Acer vil potensielt svekke vår suverenitet over vannkraften, og i verste fall føre til en suverenitetsavståelse fra Norge til EU», skriver Helge Hellevang i Rødt Eidsvoll.
 
Et lite(?) stykke Norge solgt til EU?
NORSK KRAFT: 22.03.2018 kan bli husket som en historisk trist dag. For Norge og for Arbeiderpartiet.

Publisert: 02.apr.2018 09:00
Oppdatert: 27.mar.2018 13:57

Denne dagen sikret Ap sammen med MDG og regjeringspartiene flertall på Stortinget for tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigehter, Acer. Dette betyr i prinsippet å gi fra oss vår suverenitet over norsk kraft, og kraftkrevende industri og mange arbeidsplasser står i fare.

Selv om en samlet fagbevegelse, Ap sitt eget ungdomsparti, egne fylkeslag inkludert Akershus Ap, og et flertall av egne ordførere stemte mot Acer, besluttet sentralstyret i Ap altså å støtte de borgerlige partiene.

Grasrota i Norge har mobilisert med aksjon Stopp Acer på Facebook, med mer enn 110.000 registrerte brukere. Venstrepartiene Rødt og SV, sammen Senterpartiet har vært krystallklare mot Acer. KrF er for EØS, men krevde en juridisk behandling og ble ikke hørt. Ap ignorerer grasrota og venstresiden og ser ikke ut til å ha lært fra tidligere feil.

Hva er Acer og hva er egentlig problemet med å tilsluttes EU-byrået?

Acer sitt mål er å tilrettelegge for et mer konkurransepreget og integrert kraftmarked i Europa, og de skal sørge for en effektiv kraftinfrastruktur som skal tilrettelegge for fri flyt av strøm mellom landegrensene. I tillegg skal byrået jobbe for å sikre de europeiske kundene rettferdige priser. Hva er problemet med å tilsluttes dette?

Norsk nasjonal kontroll over energiressursene har vært en kjempesuksess og sikret energi til ren norsk industri. En tilslutning til Acer vil potensielt svekke vår suverenitet over vannkraften, og i verste fall føre til en suverenitetsavståelse fra Norge til EU.

Pris på vår strøm vil i større grad kunne bli regulert av EU, og vi kan forvente økte strømpriser som sikrer «rettferdige priser» for alle land tilsluttet EU og EØS. Acer vil ikke kunne tvinge Norge til å bygge flere kabler til Europa, men i prinsippet vil EU kunne legge føringer på vår kraftproduksjon og vår krafteksport. Selv om Ap, MDG og regjeringspartiene bagatelliserer dette, får de liten støtte av noen av Norges ledende jurister på feltet, som viser til at det ikke er noen garantier for at ikke EU utvider sine mandater i fremtiden.

Høyere energipriser vil kunne føre til at kraftkrevende industri, som aluminiumverkene våre, flyttes til lavkostland, hvor arbeiderne blir grovt utbyttet, og hvor energien primært kommer fra sterkt forurensende kullkraft. MDG vil hevde at fri flyt av energi vil være nøkkel til et Europa på ren energi, men de evner ikke å se det større bildet, med eksport av industri og utslipp ut fra Europa, og større globale utslipp.

Heldigvis kan Island redde oss fra Acer. Island vil sannsynligvis legge ned veto mot innføring av energidirektivet i EØS, og da vil 22.03 bare stå igjen som en skammens dag for Ap. En enda bedre løsning er å gå helt ut av EØS og gå tilbake til handelsavtalen av 1973. Dette vil styrke vårt demokrati og sikre at EU sine regler ikke trumfer vårt lovverk. Dette er viktig for å blant annet sikre arbeidsplasser, sikre arbeiderne sine rettigheter og hindre sosial dumping, og er et viktig arbeidsmål for Rødt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no