20. jul
SIER NEI: «En tredje rullebane vil øke klimagassutslippene ytterligere. Dette er et steg i feil retning», skriver Maja Aas. Foto: Bjørn Inge Rødfoss
 
Et steg i feil retning
Klimaendringene er godt i gang og vi har allerede sett flere av konsekvensene.

Publisert: 27.apr.2018 19:00
Oppdatert: 27.apr.2018 12:04

Tørke, flom og ekstremvær rammer skjevt i ulike deler av verden. Det er de med færrest ressurser som er mest utsatt og rammes hardest.

Norge har et solidarisk ansvar overfor mennesker som rammes av våre utslipp. Derfor burde vi av prinsipper som klimarettferdighet og klimaansvar begrense flytrafikken vår og la være å bygge infrastruktur for at flytrafikken skal kunne økes.

Debatten om en tredje rullebane på Oslo Lufthavn fortsetter. Avinor reklamerer med at de skal kutte alle fossile klimagassutslipp fra direkte kontrollerbare aktiviteter innen 2020. Dette gjør likevel ikke store forskjellen når det er klimagassutslippene fra flytrafikken som er det store problemet. En tredje rullebane vil øke klimagassutslippene ytterligere. Dette er et steg i feil retning.

God privatøkonomi og lave flyprisbilletter har gjort at hver nordmann flyr i snitt ti enkeltturer hver i året. Mellom Oslo og Bergen er det 300 kilometer i luftlinje. Ved å fly den strekningen slipper du ut 85 kilo CO₂-ekvivalenter én vei. For tilsvarende utslipp kunne du kjørt 3650 kilometer med tog.

Det må satses på hurtigtog framfor økt flytrafikk. Bane Nors planlagte InterCity-utbygging vil korte ned reisetiden fra flere byer på Østlandet inn til hovedstaden betraktelig. Dette vil gjøre det mulig å bosette seg i mer landlige omgivelser, uten at reiseveien blir for lang. Bane Nor ønsker nå å utsette den planlagte InterCity-utbyggingen for å spare kostnader. En tredje rullebane har staten likevel ikke noe problemer med å prioritere.

Flere nye flypassasjerer vil legge et større press på kapasiteten til jernbanen. Flere flytog vil gi mindre midler til å utvide øvrig infrastruktur til regionens beste.

Eventuelle behov for ny utbygging av infrastruktur som utløses av en tredje rullebane, vil gi ytterligere arealkonflikter og koste store beløp vi ikke har.

Akershus Bygdeungdomslag ønsker en økt satsing på hurtigtog. Vi skal fly mindre i framtiden, ikke mer. Stopp planleggingen av tredje rullebane, og sats på utbygging av InterCity.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no