23. apr
RÅD: – Bar­rie­re­ne som står i vei­en for at alle barn får del­ta kan dere gjø­re noe med, skriver Synøve Linnea Halstensgård i Redd Barna. Arkivfoto.
 
Får alle barn i Ullensaker delta?
Utenfor: I Norge deltar de aller fleste barn og unge på fritidsaktiviteter. Men hva med de barna som holdes utenfor og ikke får sjansen til å være med?

Publisert: 21.jul.2018 15:00
Oppdatert: 20.jul.2018 14:32

Barrierene som gjør at mange barn ikke deltar på fritidsaktiviteter er blant annet penger, fordommer, mangel på informasjon og tilrettelegging. Og det er ikke tilfeldig hvilke barn som møter på disse hindringene.

I Ullensaker vokser 723 barn opp i familier med dårlig råd, dette tilsvarer 9.6 prosent av alle barna i kommunen. Barn vi har snakket med andre steder i landet har fortalt oss hvordan det er å ikke være en del av fellesskapet. Barna forteller at «det å være fattig i rike Norge er flaut og vanskelig». Andre har fortalt oss at de har mistet venner fordi de ikke har mulighet til å gjøre de samme tingene som de andre barna. Noen sier at de later som de ikke har lyst til å spille fotball eller gå i en bursdag fordi de vet at foreldrene ikke har penger til å betale for det.

LES OGSÅ: Det å være barn er ikke det samme som det var før

I Ullensaker kommune bor det også barn med funksjonsnedsettelser. Disse barna møter ulike hindringer for å kunne delta på lik linje med andre barn.

Barn og unge som er nye i Norge og som blir bosatt i Ullensaker, får ikke alltid informasjon på et språk de eller foreldrene forstår. De får ikke vite om mulighetene til å delta.

Barnekonvensjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra. Fritidserklæringen som regjeringen har initiert slår fast at alle barn og ungdom i Norge skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter.

Ullensaker kommune skal oppfylle Fritidserklæringen, og sørge for at alle barn får delta. På fritidsarenaen treffer barn venner, bygger nettverk, finner ut av interesser og utvikler evner. Barn deltar på fotball, dans, korps, speider, turn eller ishockey. De er aktive på fritidsklubben, og de opplever mestring og har det gøy. Dette er positivt for barnas helse og bra for oss som samfunn. Derfor er det så viktig at alle barn får være med.

Kjære Ullensaker kommune, vi i Redd Barna har noen råd til deg. Barrierene som står i veien for at alle barn får delta kan dere gjøre noe med. Noen av rådene vi gir til kommuner rundt omkring i landet er å bygge gratis møteplasser for barn og unge, sørge for at informasjonen om fritidsaktivitetene gis på et språk som foreldrene til barna forstår, sette i gang tiltak som kan minske avgiftene til foreldre med dårlig råd og oppfordre aktører på fritidsarenaen til å lage mer inkluderende retningslinjer.

Til slutt, men ikke minst, snakk med barna og hør hvilke utfordringer og løsninger de møter på, og bli inspirert. Sammen skaper vi et samfunn som er på lag med alle barn!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no