20. apr
BANKPLASSEN: Hele Bankplassen sto I 1995 under vann og det ble bygget en demning for at ikke gata skulle bli oversvømmet. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Faren for flom reduseres
Snødybden ute på et jorde på Eidsvoll Verk målte jeg til 79 cm mandag 19. mars.

Publisert: 25.mar.2018 06:00
Oppdatert: 23.mar.2018 11:05

Forholdene utvikler seg nå slik at faren for flom reduseres. Ved å grave meg gjennom snølaget ned til bakken på et jorde som har ligget urørt siden det ble høstet i september i fjor, finner jeg at det ikke er noe tele i bakken lenger.

Det ser ut til at det snølaget vi har hatt i vinter har hatt samme virkning som ei dyne eller et tykt lag med glavamatter. Snøen har vært tørr og veldig lufthull.

Dermed har ikke kulda kommet ned til jordlaget. Jordvarmen nedenfra har sakte, men sikkert tint opp det telelaget vi fikk i høst. Nå tiner også jordvarmen snøen nedenfra. Det sees tydelig når vi graver ei prøvegrop. Det nederste snølaget er veldig porøst og luftfylt.

Dersom nå snøen smelter med varmere luft og ikke for mye regn, vil jorda rundt også kunne ta imot mye vann og vi kan derfor unngå flom selv om det er mye snø og sein vår.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no