16. jun
NEI TIL PRIVATSKOLER. «Erfaringer fra andre land viser og at når bruken av private skoler øker, så øker også de sosiale forskjellene mellom skolene», skriver Eyvind J. Schumacher i Ullensaker Arbeiderparti.Foto: Thomas Hansen
 
Fellesskolen må vernes
LESERBREV. I kommunestyret 4. april vedtok partiene i posisjon å legge til rette for enda en privat ungdomsskole på Jessheim. Ullensaker Ap synes dette er nok et skritt i feil retning.

Publisert: 15.apr.2017 07:00
Oppdatert: 11.apr.2017 14:28

Vi bør heller fokusere på å sikre offentlige skoler med så høy kvalitet som mulig.

Den gangen jeg var barn betydde ikke klassebakgrunn eller foreldrenes inntekt noe. Vi vokste opp på det samme boligfeltet, hadde nesten helt like hus, og alle gikk på den samme skolen. Det finnes knapt et sted i verden, eller en tid i historien der titler og klassetilhørighet har vært så uvesentlig som det er for barn som vokser opp i Norge. Det er en enestående verdi i det norske samfunnet som vi må verne om, og grunnsteinen i dette samfunnet er fellesskolen. Det gjør noe med oss å gå på skole sammen med barn og ungdom fra alle samfunnslag, noen like oss, andre mindre like. Slik lærer vi grunnleggende respekt for alle mennesker, samtidig skaper det en tillit som gjenspeiler seg i den norske arbeidslivsmodellen.

Fellesskolen er samtidig vår garanti for sosial mobilitet. I land der søknadsbunker om jobb eller studieplasser deles inn etter hva slags skole søkerne har gått på er tendensen at de som har gått i offentlig skole havner nederst i bunken. Erfaringer fra andre land viser og at når bruken av private skoler øker, så øker også de sosiale forskjellene mellom skolene.

På Jessheim har vi allerede en privat skole. Derfor har vi et alternativ til de som av ulike grunner ikke føler at den offentlige skolen passer dem. Privatskoler bør fortsette å være unntaket, og ikke regelen. Vi ønsker å bo i en kommune der alle får like muligheter, derfor stemmer vi nei til etablering av flere privatskoler i Ullensaker.

LES OGSÅ: Wang vil starte idrettsskole for 190 elever på Jessheim

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no